eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Áramszünet közben állnak járművek a kijevi Majdan téren 2022. október 24-én. A villamos áramot termelő ukrajnai létesítményeket érő orosz támadások miatt tervezett kimaradások vannak az ukrán fővárosban.
Nyitókép: Oleh Petraszjuk

Íjgyártó István: Kijevben időnként tendenciózusan félreértik a magyar megnyilvánulásokat

A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint Kijevben most olyan állításokra hivatkozva bírálják Orbán Viktor miniszterelnöknek a Tucker Carlsonnak adott interjúját, amelyek el sem hangzottak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az amerikai Tucker Carlsonnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy úgy lehetne leggyorsabban lezárni az orosz–ukrán háborút, ha a Nyugat beszüntetné Ukrajna anyagi támogatását és leállítaná a fegyverszállításokat. Az ukrán külügyminisztérium szóvivője erre úgy reagált, hogy ők nem tudják, hogy megy ez Magyarországon, de Ukrajna nem kereskedik sem a területeivel, sem a szuverenitásával.

Az ukrán kijelentésekkel kapcsolatban Íjgyártó István, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója arról beszélt az InfoRádióban, hogy az ukrán nyilatkozók olyan mondatokra reagálnak, amelyek egyáltalán nem hangzottak el a magyar miniszterelnök interjújában.

"Az ukrán külügyminisztérium szóvivője pontosan nem tudom, hogy mire reagált, hiszen emlékeim szerint nem hangzottak el ezek a kijelentések Magyarország miniszterelnöke szájából. Általában jellemző is a szóvivő úrra, hogy egy kicsit erősebben fogalmaz, nem ez az első alkalom, hogy a magyar politikát, a magyar magatartást kommentálta eléggé heves módon. Ez illeszkedik sajnos abba a tendenciába, hogy Kijevben időnként tendenciózusan félreértik a magyar megnyilvánulásokat" – mondta el a külpolitikai szakértő.

Íjgyártó István arról is beszélt, hogy szerinte egyetlen meglepő, újdonságnak számító dolgot sem mondott Orbán Viktor az interjúban az orosz–ukrán katonai konfliktussal kapcsolatban. Ami elhangzott, az már jó ideje és következetesen ugyanaz a magyar álláspont és magatartás az ügyben.

Az ukrán–magyar kapcsolatokról szólva a volt kijevi magyar nagykövet hangsúlyozta, hogy a jelenlegi állapot a 2017 óta folyamatosan romló viszony következtében alakult ki.

"2017 óta Ukrajna aktívan elkezdett jogfosztó magatartást tanúsítani a kisebbségek irányába, beleértve a kárpátaljai magyar közösséget is.

Ezt a magyar kormány és Magyarország folyamatosan szóvá tette, illetve megpróbálta ezt a tendenciát megfordítani. Ukrajna azonban nem feltétlenül reagált erre pozitívan, és átterelte ezt a vitát politikai síkra ahelyett, hogy megoldotta volna a jogi keretek felülvizsgálatával. A háború kitörése után Magyarország félretette átmenetileg ezeket a kisebbségi problémákat, és azt mondta, hogy Ukrajna támogatása ebben a helyzetben mindennél előbbre való. Az ukrán vezetés reakciója erre viszont sajnos az volt, hogy tavaly decemberben elfogadott egy olyan kisebbségi törvényt, amely bebetonozta mind az oktatás, mind pedig a nyelvhasználat terén a kisebbségeket sújtó korlátozásokat. Ez mindenféleképpen nagyon negatív üzenet volt. Erre válaszul pedig már nemcsak Magyarország, hanem Románia és az Európa Tanács mellett működő Velencei Bizottság is súlyos kritikákat fogalmazott meg" – fejtette ki a külügyi szakember.

A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója ugyanakkor kiemelte azt is, hogy Kijevnek a magyar kisebbséggel szemben megtett jogfosztó lépései ellenére Budapest az ukrajnai háború kitörése óta soha semmilyen akadályt nem gördített az ukrán törekvésekkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

A lengyelek a németeket hergelik, Oroszország Ukrajna gázinfrastruktúráját támadja

Lengyelország azt reméli, hogy az elmúlt napokban bejelentett nyugati támogatások hatására Németország is jelentős katonai támogatást küld majd Ukrajnába. Eközben az ukrán kormány azt jelentette, hogy az oroszok által támadás érte a Nyugatot kiszolgáló gázinfrastruktúrát, az orosz jelentések szerint pedig négy ukrán frontszakaszon is sikerült áttörniük A legfrissebb vasárnapi orosz-ukrán háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×