eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által 2022. november 19-én közreadott képen egy Hvaszong-17-es interkontinentális ballisztikus rakétát lőnek ki a phenjani nemzetközi repülőtérről 2022. november 18-án. Ezen a napon Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki Japán felé. Japán források szerint a rakéta körülbelül 210 kilométerre Hokkaido szigetétől csapódott be a tengerbe.
Nyitókép: MTI/AP/KCNA/KNS

Észak-Korea atomcsapást szimulált

A kommunista vezetésű ország két ballisztikus rakétát lőtt, amelyek egy nukleáris csapást szimuláló manőver részei voltak.

"A művelet célja, hogy felkészítse a vezérkart és az egész hadsereget a háborúra" - közölte a KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség, kiemelve, hogy az ellentámadást szimuláló manőver során a "felperzselt föld" taktikáját alkalmazták.

A tájékoztatás szerint a műveletet - melynek egy részét Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is megtekintette - válasznak szánták az ország közelében zajló dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlatra.

A hírügynökség szokatlan részletességgel írta le a manővert, kitérve arra,

miként képzel el Phenjan egy háborút,

beleértve a Dél-Koreából érkező megszállási kísérletet, az erre akár nukleáris fegyverekkel adandó ellencsapást, illetve az ezt követő benyomulást a Koreai-félsziget déli részébe.

A japán védelmi minisztérium és a dél-koreai vezérkar szerdán adott hírt az észak-koreai rakétakilövésekről, melyeket Szöul szerint Szunan térségéből indítottak. A japán hadsereg azt közölte, hogy

az első ballisztikus rakéta mintegy 50 kilométer magasan, 350 kilométert repült, a második pedig ugyancsak 50 kilométer magasan 400 kilométert tett meg.

Phenjan többször tiltakozott a szomszédságában zajló hadgyakorlatok ellen, Kim Dzsong Un pedig azt vetette az Egyesült Államok és szövetségesei szemére, hogy a világ legveszélyesebb vizeivé teszik a koreai partszakaszt, és immár az atomháború veszélye is fennáll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×