eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Handcuffs Forrás:Getty Images/Peter Dazeley
Nyitókép: Forrás:Getty Images/Peter Dazeley

Romániában egy embercsempész banda után kutatnak

Újabb házkutatásokat tartottak hat Temes és Arad megyei helyszínen annak a nemzetközi embercsempész-hálózatnak az ügyében, amelyre júniusban csaptak le a román, szerb és német hatóságok.

A vádhatóság szerint a külföldről irányított török és román nemzetiségű gyanúsítottak török és iraki migránsok illegális Nyugat-Európába szállításában vettek részt a Törökország - Bulgária/Szerbia - Románia - Németország útvonalon.

A DIICOT közleményéből kiderült: a bűnszövetkezet több sejtje működött azonos módszereket használva, a feladatokat egymás között leosztva Romániában. Ezek segítettek a migránsoknak illegálisan átlépni Románia déli határát (a szerb vagy bolgár határszakaszon), megszervezték ideiglenes elszállásolásukat Románia nyugati részén, valamint átszöktetésüket a román-magyar határon.

A bűnszövetkezet más tagjai Romániában legálisan tartózkodó, az országba vendégmunkásként érkezett külföldieket is toboroztak, azt ígérve nekik, hogy Németországba juttatják őket.

A tavaly alakult hálózatot Németországból, Szerbiából és Törökországból irányították a bűnszövetkezet vezetői.

A romániai gyanúsítottak feladata az volt, hogy Temesváron és Aradon saját lakásukban vagy erre a célra bérelt szállásokon elbújtassák a migránsokat csoportokba gyűjtésük érdekében. Miután összegyűlt a megfelelő létszám, a zöld határon keresztül indították útnak a migránsokat Magyarország felé, vagy olyan hivatásos gépkocsivezetőket szerveztek be, akik a rakomány közé bújtatva próbálták átszöktetni a bevándorlókat a román-magyar határon.

A belföldi közlekedésnél az embercsempészek felvezető autókat használtak, amelyek figyelmeztették az esetleges rendőri jelenlétre a migránsokat szállító gépkocsivezetőket. A hétfőn előállított hat gyanúsított közül ötöt a DIICOT bukaresti központjába visznek kihallgatásra, a hatodikat a rendőrség szervezett bűnözés elleni igazgatóságának temesvári munkacsoportja hallgatja ki.

Az ügy júniusban előállított 18 gyanúsítottja közül többet hatósági felügyelet alá, 10-et pedig már vád alá helyeztek - közölte a DIICOT. A határrendészet szerint a hálózat most lebuktatott tagjainak négy "migránsszállítmányát" fogták el a Tornya-Battonya és a nagylaki határátkelőkön.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×