eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vlagyimir Putyin orosz államfő videókonferencia keretében vesz részt a kabinet ülésén a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2023. április 19-én.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Gavriil Grigorov

Vlagyimir Putyin: minden zsoldosnak hűségesküt kell tennie

Az oroszok elnök rendeletben kötelezte a Wagner-csoport és más orosz magánsereg zsoldosait, hogy esküdjenek fel Oroszországra.

A dekrétum azonnali hatállyal, pénteken lépett érvénybe és mindenkire vonatkozik, aki részt vesz az ukrajnai hadjáratban, segíti az orosz hadsereget, vagy a területvédelmi egységekben teljesít szolgálatot - adta hírül a BBC. Londonban emlékeztetnek rá, hogy Putyin elnök két nappal azután kötelezte hűségesküre a zsoldosokat, hogy a Wagner-csoport több vezetője is feltételezhetően meghalt egy repülőgép-balesetben.

Bár hivatalosan a rendeletnek az a célja, hogy megszilárdítsa Oroszország védelmének szellemi és erkölcsi alapjait, brit vélemény szerint Putyin szigorúbban akarja ellenőrizni a Wagnert. Úgy tudni: akik esküt tesznek azoknak azt is meg kell fogadniuk, hogy szigorúan betartják a parancsnokok és a magas rangú vezetők utasításait.

"Ez burkolt üzenet a katonai hírszerzésnek, arra hogy ha kell felkutathatják és felelősségre vonhatják a Wagner-csoport tagjait

- nyilatkozta a BBC-nek Petro Burkovszkij, az ukrajnai székhelyű, Demokratikus Kezdeményezések Alapítványa nevű elemző központ ügyvezető igazgatója. Még hozzátette, hogy a rendelet egyben komoly figyelmeztetés is a zsoldosok számára: vagy engedelmeskednek, vagy börtönbe kerülnek.

A zsoldosok megregulázásával már a moszkvai védelmi minisztérium is próbálkozott. Július 1-ig szabott határidőt a Wagner-csoport tagjainak, hogy szerződést kössenek az orosz hadsereggel. Jevgenyij Prigozsin azonban nem volt hajlandó ezt aláírni, mert nem akarta, hogy a magánhadserege a minisztérium fennhatósága alá kerüljön. Mivel Vlagyimir Putyin is támogatta a minisztérium szándékát, ez volt az első jele annak, hogy komoly ellentétek lehetnek az elnök és a zsoldosvezér között.

A BBC által megkérdezett szakértő azt is elmondta, hogy mivel

a zsoldosok képzett és tapasztalt harcosok, fontosak lehetnek az orosz hadsereg számára.

A Wagner tagjait amúgy sem érdekli, hogy hol és kiért harcolnak, nekik csak az a fontos, hogy valamilyen formában mentesüljenek a bürokratikus és nehézkes katonai vezetéstől - tette hozzá Petro Bukovszkij.

A londoni Royal United Services Institute munkatársa is egyetértett ezzel és azt mondta a brit média cégnek: "Az üzenet nagyon világos: vagy betartod a szabályokat, vagy úgy jársz, mint Prigozsin". Azonban Natia Seskuria szerint a zsoldosvezérnek voltak nagyon hűséges támogatói is Wagneren belül, akik esetleg mégsem teszik le az esküt és később sok problémát okozhatnak Putyin elnöknek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×