eur:
390.98
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: X (Twiter)

Szentpétervári légi bázisra csaptak le az ukrán drónok, hatalmas a pusztítás – videó

Egy Szentpétervár melletti támaszpont elleni dróncsapással robbantottak fel egy Tu–22-es szuperszonikus bombázót az ukránok.

A közösségi médiában megjelent fényképekről és videókról a BBC derítette ki, hogy valóban a Szentpétervár közeli légi bázison készültek a dróntámadást követően. Az állóhelyen hatalmas lánggal égő repülőgép pedig kétségtelenül egy Tu–22M3-as szuperszonikus bombázógép, amelyet széleskörűen használnak az oroszok az Ukrajna elleni háborúban.

Kijev szerint januárban egy ilyen gépről kilőtt rakéta döntött romba egy lakóházat Dnyipróban – megölve 30 embert. A mostani akciónak csekély hatása lehet az orosz légierőre, hiszen több mint hatvan Tu-22M3-sal rendelkezik. Viszont az, hogy az ukránoknak sikerült a frontvonaltól 650 kilométerre lévő repülőtérre csapást mérniük, komoly fegyverténynek számít.

Ukrán dróntámadás után lángoló orosz bombázógép. Forrás: X / (((Tendar)))
Ukrán dróntámadás után lángoló orosz bombázógép. Forrás: X / (((Tendar)))

Ráadásul a támadást az oroszok szerint egy kereskedelmi forgalomban is kapható, olcsó kvadkopterrel követték el. A BBC úgy tudja, hogy a drónt észrevette a légi bázis őrsége és kézifegyverekkel tüzelve, állítólag le is lőtte, de egy bombázót mégis sikerült az ukránoknak lángba borítaniuk.

Az alábbi műholdfelvételek a támadás előtt, illetve utána készültek és jól mutatják a pusztítást:

A megsemmisült Tu-22M3-as még a hidegháború idején állt hadrendbe és több helyi háborúban, így Csecsenföldön, valamint Szíriában is bevetették. A most megtámadott repülőtéren a BBC értesülései szerint az 52. gárda bombázó ezred állomásozik, amely már számtalan bevetést hajtott végre ukrajnai célpontok ellen.

Az orosz légierő Tu-22M3-as szuperszonikus bombázó repülőgépe. Forrás: X / وبزيرفر
Az orosz légierő Tu-22M3-as szuperszonikus bombázó repülőgépe. Forrás: X / وبزيرفر

A 2300 km/órás sebességre képes, változtatható szárnyállású bombázók akár 24 tonna terhet vihetek magukkal, amiben lehetnek szabadesésű bombák vagy irányított rakéták is. A Tu-22M3-asok egy része alkalmas atomfegyverek bevetésére is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×