eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Pixabay

Hamar pokollá válhat az idilli pihenés Görögországban

Nincs sem elég orvos, sem pedig mentőautó és az azokat üzemeltető személyzet is hiányzik Görögországban.

Miközben egyre többen nyaralnak a görög szigetek egyikén, úgy egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy rosszulléthez, egy balesethez vagy más riasztáshoz nem tudnak mentőt küldeni. Azok a szerencsések pedig, akik beérnek a kórházba, drámai orvoshiánnyal néznek szembe – írja a Magyar Nemzet a Politico cikkét idézve.

A rossz görög egészségügyi ellátási helyzet érzékeltetésére a cikk felidéz két nemrég történt szomorú kimenetelű esetet is.

Júniusban egy 63 éves nő egy mezőgazdasági kisteherautó hátsóülésén halt meg a görögországi Kosz szigeten, épp a kórházba tartottak miután rosszul lett. Mentőt nem tudtak hívni az idős nőhöz, mert az egyetlen autó éppen egy másik vészhelyzetnél volt. Egy fogorvos próbálta meg életben tartani – sikertelenül.

Egy 19 éves, nyolc hónapos terhes nő pedig úgy halt meg Athén egyik külvárosában, hogy több mint öt órán át várta a mentőket, mindhiába. Születendő gyereke is elhunyt. Ilyen tragikus esetek gyakran előfordulnak a nyári turistaszezonban Görögországban, pedig valószínűleg megelőzhetőek lettek volna, ha a mentők és az egészségügyi személyzet krónikus hiánya nem állna fenn – olvasható.

A Politico szerint a problémák sora rendkívül hosszú, közöttük is az egyik vezető szerepet az kapja, hogy sok szigeten a kórházakban nincsenek állandó háziorvosi szolgáltatások, és így ellátás sincs folyamatosan.

Az intézmények teljes egészében a rövid távú helyettesítésre támaszkodnak, ami főképp a nyári időszakban a nagy tömeg mellett egy rendkívül sérülékeny rendszer, és könnyen összeomlik egyik pillanatról a másikra.

A legtöbb ilyen helyen a fővárosi körzetekből csábítják át jól csengő egyszeri kifizetésért cserébe.

A mentőszolgálat pedig még rosszabb állapotban van Görögországban. A Kükládok és a Dodekanészosz csoportok számos szigetén alig egy mentőautó áll rendelkezésre a nap 24 órájában. Azonban ez a probléma a szárazföldre is jellemző, hiszen Athénban körülbelül 50 mentőautó működik a szükséges 85-90 helyett.

„Ilyen dolgok nem történhetnek meg egy civilizált világban, egy európai országban, amely népszerű turisztikai célpont”

– mondta Theodoszisz Nikitarasz, Kosz polgármestere, aki szerint állandó toborzásra és állandó megoldásokra lenne szükség.

A kisebb szigeteken pedig a többinél is rosszabb a helyzet, hiszen az egészségügyi szolgálati pontokon nagyon kevés orvos jut rengeteg turistára. Nem érdemes tehát megbetegedni a görögországi nyaralás alatt, mert az idilli pihenés akár hamar pokollá is válhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×