eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Ursula Von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond a Globsec kül- és biztonságpolitikai fórumon Pozsonyban 2023. május 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Ursula von der Leyen nyaral - újabb botrány tört ki

Az Európai Bizottság elnöke Kiriákosz Micotakisz görög kormányfő krétai nyaralójában vakációzott. Sokak szerint ez összeférhetetlen a pozíciójával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nemrégiben Krétára utazott Kiriákosz Micotakisz görög miniszterelnök vendégeként, ami Brüsszelben erős feszültségeket váltott ki, sokan pedig kritizálni kezdték az uniós vezetőt. Főként amiatt bírálták, hogy az Európai Unió hallgat a Görögországot érintő kényes politikai kérdésekben – írja a Politico cikke alapján a Portfolio.

A görög szigeteken jelenleg a turisták számának növekedése tapasztalható, ami az egészségügyi rendszer megterheléséhez, a nyár folyamán megelőzhető halálesetekhez vezetett. Ez a kérdés kiemeli, milyen kihívásokkal néz szembe a görög egészségügyi rendszer a turisták beáramlása miatt. Ez pedig egy olyan téma, amelyet szintén szó nélkül hagyott az Európai Bizottság.

Sophie in 't Veld holland EP-képviselő elégedetlenségét fejezte ki Ursula von der Leyen nyaralásával kapcsolatban, megjegyezve: aggasztó, hogy

az Európai Bizottság nem reagált a Görögországgal kapcsolatos különböző sürgető kérdésekre.

Ilyen például a migránsok visszatoloncolása, egy menekülteket szállító hajó tragédiájának elégtelen kivizsgálása, az újságírók lehallgatásáról szóló kémprogrambotrány és a független felügyeleti szervek jogköreinek megnyirbálása.

A képviselő levelet szándékozik írni az Európai Bizottságnak és az európai ombudsmannak, valamint parlamenti vitát kezdeményez az ügyben. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a Bizottságot felelősségre vonják tetteiért. Sophie in 't Veld "a szerződések, a politikai tisztesség és a semlegesség súlyos megsértéseként" jellemezte Ursula von der Leyen nyaralását. Bírálta a Bizottság elnökét, amiért veszélyezteti függetlenségét és hitelességét azzal, hogy egy olyan nemzeti vezető villájában nyaral, aki a szóban forgó ügyek egyik kulcsfigurája.

Betartotta az irányelveket

Az Európai Bizottság megvédte Ursula von der Leyen utazását, mondván, hogy az egy magánkirándulás volt, amely betartotta a szervezet irányelveit. A helyzet ugyanakkor vitát váltott ki a magas rangú tisztviselők ilyen jellegű magánutazásainak megfelelőségéről, különösen a fogadó országot érintő érzékeny politikai ügyekkel összefüggésben.

A 2024-es EP-választásokra fordulva nagyon rosszkor jött Ursula von der Leyen számára az újabb botrány. Ráadásul visszairányíthatja a figyelmet egy másik ügyre is: az Európai Bizottság elnöke és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója között váltott állítólagos sms-ek kérdése a mai napig nem tisztázott. A levelezés állítólag fontos szerepet játszott az EU jelentős COVID-19 vakcinaügyletének előkészítésében.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×