eur:
388.92
usd:
363.32
bux:
68167.88
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Brüsszelben 2022. november 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Beperelte a The New York Times az Európai Bizottság elnökét

A lap így akar hozzájutni azokhoz az SMS-ekhez, amelyeket Ursula von der Leyen váltott a Covid-járvány idején a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

A lap ügyvédei az unió legfelsőbb jogi fóruma előtt azzal érvelnek majd, hogy a bizottságnak törvényi kötelessége lenne kiadni az üzeneteket, amelyek információkat tartalmazhatnak a közösség több milliárd euró értékű vakcinavásárlási ügyletéről. Erről a Politico cikke alapján a hvg.hu ír.

A pert Emily O'Reilly európai ombudsman 2022 januári vizsgálata előzte meg, amely a netzpolitik.org újságírója, Alexander Fanta adatigénylési kérelmét követően hivatali visszásságot állapított meg a bizottságnak a szöveges üzenetek felkutatására tett kísérleteivel kapcsolatban. Az ombudsman vizsgálata megállapította, hogy az Európai Bizottság nem szólította fel az elnök személyes irodáját a szövegek felkutatására.

Vera Jourova, az uniós értékekért és átláthatóságért felelős biztos válaszában azt állította, hogy

a szöveges üzeneteket „rövid életűek voltak” ezért törölhették azokat.

A német Bild napilap korábban egy sor keresetet nyújtott be a Bizottság ellen, amelyben a Pfizer–BioNTech és az AstraZeneca által gyártott Covid–19-vakcinák megvásárlásáról szóló tárgyalásokkal kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozatalát kérte.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×