eur:
391.21
usd:
365.43
bux:
68079.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A német ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt felhívására tüntetnek az energiabiztonságért és az infláció ellen a parlament berlini épülete, a Reichstag előtt 2022. október 8-án. A felirat az állami gyámkodás ellen tiltakozik.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

„Európa beteg embere” – Németország szenved a háború következményeitől

A német gazdasági szervezetek vezetői egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a jövőre. Szakértők szerint a német gazdaság pang. A remélt konjunktúra kilátásai borúsak. A vélemények megoszlanak arról, vajon Németország máris „Európa beteg embere” lenne.

A szakemberhiány, a bürokrácia, a magas kamatok és a megemelkedett energiaárak egyre súlyosabb terhet jelentenek a német cégek számára. A Német Iparszövetség elnöke, Siegfried Russwurm korábban úgy vélte, hogy az ország immár "a vesztesek útján" jár, különösen nemzetközi összehasonlításban

A bruttó hazai termék a második negyedévben stagnált az előző negyedév adataihoz viszonyítva.

Az elkövetkező hónapokra vonatkozó kilátások pedig felettébb borúsnak tűnnek. A válság okairól közölt szakértői véleményekre alapozott elemzést az ARD közszolgálati televízió.

Emlékeztettek arra, hogy a The Economist brit gazdasági hetilap az ezredfordulón Németországot az európai valutaövezet "beteg emberének" nevezte.

Abban az időben szövetségi köztársaság gazdasági téren szomszédaitól függött. A felzárkózás a munkaerőpiaci reformokkal és a szociális rendszer reformjával kezdődött, amit később a brit lap is elismert.

Elemzők utaltak arra, hogy most több fontos konjunktúraadat ismét lefelé mutat. Hiányzik a szükséges gazdasági dinamizmus, miközben más ipari országok ismét erősödnek. Ez az oka annak, hogy Németországgal kapcsolatban néhányan ismét "Európa beteg emberéről" beszélnek.

Szakértők szerint a gazdaság ténylegesen pang, a remélt tavaszi fellendülés elmaradt, ezt a statisztikák is igazolják.

Az egyik legfontosabb mutatónak számító bruttó hazai termék (GDP) két egymást követő negyedévben csökkent.

A koalíciós kormány óvatos derűlátása ellenére "hirtelen fellendüléssel" aligha lehet számolni. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a német gazdaság számára erre az évre 0,3 százalékos visszaesést jósolt.

Az elmúlt hónapokban valamelyest csökkent, júliusi adatok szerint 6,2 százalékos infláció még mindig terhet jelent a fogyasztók számára.

Mindazonáltal az Ifo gazdaságkutató intézet adatai szerint

az infláció lassú csökkenése várható.

A pangó gazdaság hat a munkaerőpiacra is. A munkanélküliek száma növekedett, júliusban elérte a 2,6 milliót. A szövetségi munkaügyi hivatal adatai szerint ez 62 ezerrel több, mint egy hónappal korábban, és 147 ezerrel magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Szakértők szerint a stagnálásnak több oka van.

Ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy a német gazdaság különösen ki van téve az Ukrajna elleni orosz háború következményeinek. Az energiaellátás átalakítása, illetve a továbbra is magas energiaárak számos vállalat számára súlyos terhet jelentenek.

Jelentősen visszaesett az autóipar termelése, aminek két fő oka van.

  • Az első a hazai kereslet jelentős hanyatlása a magas árak miatt, amit most a gyártók különböző kedvezményekkel igyekeznek ellensúlyozni.
  • A másik pedig a német autóexport ugyancsak erőteljes visszaesése, különös tekintettel a Kínába irányuló korábbi exporthoz képest.

Hivatalos adatok szerint az év első negyedévében az ázsiai országba irányuló német autóexport 26 százalékkal esett vissza a tavalyi esztendő első negyedévének hasonló adataihoz képest

Az ARD által idézett szakértők, illetve a politikusok véleménye is megoszlik arról, hogy a német gazdaság miként állítható ismét növekedési pályára. Egyes szakértők szerint alapvető szerkezeti változásokra van szükség.

Az ellenzék vezető erejének számító konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU pedig "villámgyors" kormányzati intézkedéseket követel, így több területen adócsökkentést valamint a bürokrácia sürgős megfékezését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:43
×
×
×
×