eur:
390.96
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Infostart

Az Egyesült Államok bekeményít a magyarokkal szemben, a magyar belügy bosszút emleget

Az amerikai nagykövetség szerint akár bűnözők és csalók is érvényes magyar útlevelet szerezhetnek az egyszerűsített honosítási program lehetőségeit kihasználva. A magyar belügyminisztérium közölte: nem adja ki a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait Washingtonnak.

A vízummentességi program lehetővé teszi az igénylők számára, hogy turisztikai vagy üzleti célból – akár 90 napra is – vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba, ehhez csak egy elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Az ESTA érvényességi ideje két évről egy évre csökken, miután a magyar kormány nem teljesítette a vízummentességi program biztonsági követelményeit

– olvasható az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének közleményében. Mint írják, az ESTA augusztus elsejétől csak egyszer használatra lesz érvényes.

Mindez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok szigorúan korlátozza a Magyarországról érkezők vízummentességét.

A mostani bejelentés azonban kizárólag az augusztus 1-je után benyújtott kérelmekre vonatkozik,

tehát a már korábban kiadott ESTA-engedélyek változatlanul két évre szólnak és többszöri beutazásra adnak lehetősséget.

Az érintettek számára lényeges információ, hogy a vízummentességi programmal beutazóknak

21 dolláros díjat kell fizetniük, ha igénylik az ESTA-t.

A bankkártyával történő befizetés online történik, a regisztráció alatt.

Magyar szempontból súlyos döntés született a mostani módosítással, ugyanis a programban részt vevő 40 ország közül egyedül hazánkat éri ilyen szankció.

A nagykövetség jelezte, hogy 2011 és 2020 között a magyar kormány egyszerűsített honosítási eljárás keretében mintegy egymillió embernek adott magyar állampolgárságot a személyazonosságukra vonatkozó megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül. Indoklásuk szerint a magyar kormány nem kezelte hiánytalanul az egyszerűsített honosítási eljárásból származó biztonsági kockázatokat, ezért született meg a mostani döntés.

A közlemény szerint a módosítás

mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezeli a magyar kormányzat.

A nagykövetség szerint Washington az elmúlt években jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy elkerülje ezt a döntést és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. Ennek ellenére az amerikai vezetés szerint a magyar kormány nem tett érdemi lépéseket azért, hogy megfeleljen a VWP követelményeinek.  A VWP egy biztonsági együttműködés az Egyesült Államok és partnerei között, melynek célja az amerikai emberek és az Egyesült Államokba utazók biztonságának védelme.

Válaszolt a magyar belügy

A Belügyminisztérium közben reagált is a keddi bejelentésre: a tárca közölte, a Biden-adminisztráció a mostani döntéssel akar bosszút állni a magyarokon.

Mint írják, az Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte hazánktól.

„Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét.

Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!” – tették hozzá.

Az amerikaiak szerint rengeteg visszaélés történt

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a nagykövetség honlapján olvasható információk szerint a Magyarországon kívül született magyar útlevéllel rendelkezők nem jogosultak az ESTA-ra, és az Egyesült Államokba való beutazáshoz érvényes vízumra van szükségük.

Az USA szerint az elmúlt években számos visszaélés történt a könnyített magyar állampolgárság megszerzése kapcsán. A budapesti nagykövetség tavaly közölte, hogy a szomszédos országokban a magyar származású személyek honosítási folyamata „sebezhető és megkérdőjelezhető", így bűnözők és csalók is érvényes magyar útlevélhez juthattak, ezért volt szükség a szigorításra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×