eur:
394.45
usd:
369.74
bux:
65181.65
2024. április 19. péntek Emma
Direction sign at the airport
Nyitókép: Pgiam/Getty Images

Vízumkötelezettség: ezért tesz különbséget magyar és magyar között az USA

Hidegzuhanyként érte a határon túl született, de már az anyaországban élő magyar állampolgárokat, hogy csak vízummal engedik be őket az Amerikai Egyesült Államokba. Az USA ugyanis nem azt veszi figyelembe, hogy hol laknak és milyen állampolgárságuk van, hanem azt, hogy hol születtek. Ez a szabály állítólag már tavaly február óta érvényben van, de sokan csak most szembesültek vele, hiszen a koronavírus-járvány miatt eddig nem terveztek tengerentúli utazást. Az érintetteknek most sok időt és pénzt kell szánniuk arra, hogy vízumot kapjanak. A nagykövetség megindokolta a szigorítást.

Sok érintett egy utazóblogger, az Utazás a köbön nevű oldalt működtető Szilágyi Ágnes Facebook -bejegyzéséből értesült arról, hogy a nem Magyarországon született magyar állampolgárok már nem kapnak vízummentes beutazási engedélyt az Amerikai Egyesült Államoktól. Még őt, a tapasztalt utazót is hidegzuhanyként érte, hogy az amerikai hatóságok pusztán a születési hely alapján különbséget tesznek magyar és magyar állampolgár között.

Mint mondta, amellett, hogy teljesen értetlenül állt az egész história előtt, először még úgy gondolta, csak azokra vonatkozik a változtatás, akik olyan országban születtek, ami nem Visa Waiver-tag, tehát azon országok egyikében, ahol nem engedélyezett a vízummentes beutazás az USA-ba, ilyen például Románia, ahol ő is született. De aztán számos kommentet és posztot elolvasott a témában, és kiderült, hogy senkinek nem adják meg az ESTA utazási engedélyt, aki Magyarország határain kívül született, még abban az esetben, ha mondjuk csecsemő kora óta itt él.

Szilágyi Ágnesnek és a többi hasonló helyzetben lévő magyarnak most vízumot kell igényelnie, ami jóval több időbe és pénzbe kerül, mint az ESTA-ként ismert beutazási engedély beszerzése.

Nekik most turista-, illetve üzleti (B-1/B-2 látogató-) vízumért kell folyamodniuk, ami 52 ezer forintba kerül, ráadásul fél évet kell várni az ehhez szükséges interjúra

– ismertette az utazóblogger megjegyezve, van mód sürgősségi időpont igénylésére, ebben az esetben 2-3 héten belül adnak időpontont, ha azt mondjuk indoknak, hogy elutasították az ESTA-nkat.

Tehát a Magyarország jelenlegi határain kívül született magyar állampolgárok Amerikába utaznának vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha történetesen évek, évtizedek óta Magyarországon élnek – olvasható a figyelmeztetés a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján. A Romániában élő magyarok ezt csak a bukaresti diplomáciai képviseleten tehetik meg, a budapesti nagykövetségen csak azokat a magyar állampolgárokat fogadják, akik életvitelszerűen Magyarországon élnek – folytatódik a tájékoztatás

Megkeresésünkre az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége levélben válaszolt. Azt írják, hogy a magyar származásúak honosítása személyazonosság-kezelési sebezhetőségekhez vezetett a szomszédos országokban, vagyis

csalók és más bűnözők is érvényes, magyar útlevélhez juthatnak.

Ezért vezették be a vízumkötelezettséget azoknak, akik magyar állampolgárok ugyan, de egy másik ország területén született.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×