eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Wagner zsoldosok Ukrajnában. Forrás:Twitter/Bundy
Nyitókép: Forrás:Twitter/Bundy

Bendarzsevszkij Anton: veszélyes a helyzet a lengyel-fehérorosz határnál

Fehéroroszország az odatelepült zsoldosokkal felelősség nélkül helyezheti nyomás alá Lengyelországot – nyilatkozta az InfoRádiónak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója.

Bendarzsevszkij Anton szerint léteznek olyan műholdfelvételek, amelyek a Wagner csoport Fehéroroszországban épült táborát mutatják és ezekből az derül ki, hogy az országban nagyjából 4-7 ezer zsoldos üthetett tanyát.

Most a lengyel miniszterelnök arról számolt be, hogy a Wagner-katonák átszivároghatnak Lengyelországba, illetve azon keresztül bejuthatnak az Európai Unióba. Mateusz Morawiecki azt is közölte, hogy a lengyel – fehérorosz határhoz mintegy száz orosz zsoldos települt. Márpedig ebből bármikor kipattanhat egy súlyos provokáció. Ugyanakkor Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója kétségbe vonta, hogy ekkora kontingens érkezett a határhoz. Ráadásul szerinte

a lengyel határ jól védett, így ilyen létszámú zsoldos-csapat komoly károkat nem tudna okozni.

„Fehéroroszországnak nem érdeke, hogy nyílt konfrontációba kerüljön egy NATO-tagállammal. Amiről a lengyelek főként beszélnek, az hibrid jellegű hadviselés. Ők azt gondolják, hogy Minszk a Wagner-csoport segítségével újabb menekült hullámot akar gerjeszteni, úgy ahogy azt korábban már tette. Illetve különféle szabotázs akciókkal provokálhatják a lengyeleket - vélekedett a szakértő.

Bendarzsevszkij Anton hozzátette: Lengyelország és a balti államok kellően felkészültek, igy egy viszonylag kis létszámú zsoldos csapat nem jelent olyan kihívást, amely biztonsági kockázatot jelentene.

Kérdés persze - folytatta a szakértő -, hogy vajon a Wagner csoportot még mindig Moszkva irányítja-e vagy ezt már esetleg Fehéroroszország vette át, vagy netán a zsoldosok önállósították magukat. Egy bizonyos szintig nyilván már nem közvetlenül Moszkvából érkeznek az utasítások, mivel az orosz vezetés szeretné azt a látszatot kelteni, hogy nem tartozik felelősséggel a Wagner tetteiért. Ugyanez a helyzet a Fehéroroszországnak átadott atomfegyverekkel is.

Oroszország leveszi a felelősséget a saját válláról - fogalmazott a szakértő.

Ugyanakkor Wagner bármiféle provokációja mégiscsak az orosz érdekeket szolgálja.

Bendarzsevszkij Anton szerint így ha bármi történik, azért a közvetlen felelősség nem Oroszországot, hanem Fehéroroszországot terheli. „Oroszország felbátoríthatja a minszki vezetést vagy a Wagner-csoportot, hogy esetleg tegyenek bizonyos provokatív lépéseket, de erről nincsenek elérhető információink és nem is lehet ilyet százszázalékos biztonsággal kijelenteni”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×