eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
2016. június 10-én Londonban készített kép II. Erzsébet brit királynőről, aki 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában, uralkodásának 71. évében elhunyt.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A StarWars és a mesterséges intelligencia segítette II. Erzsébet merénylőjét

A 21 éves Jaswant Singh Chailt 2021 karácsonyának napján találták maszkban és íjjal felfegyverezve a Windsor-palotában.

A férfi kézzel készített fémmaszkban hatolt be a palotába, ahol két órán át bolyongott, mielőtt megállította volna egy rendőr – írja a Sky News. Az ő kérdésére elmondta: azért érkezett, hogy végezzen a királynővel. A férfi megtalálásakor már közel járt II. Erzsébet lakosztályához, ahol családtagjaival együtt tartózkodott ebben az időben.

A férfi a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát abban a tervben, hogy meg akarta sebesíteni vagy gyilkolni az azóta elhunyt II. Erzsébetet. A bíróság azt próbálja meg kideríteni, hogy pszichózis vagy autizmus spektrumzavar következtében mentális betegség alakult-e ki a támadónál.

A fiatal férfi 2021 elején döntötte el, hogy életét felteszi a királynő megölésére, amivel egy 1919-es indiai tömegmészárlásért akart elégtételt venni.

"A vádlott fő indítéka az volt, hogy új birodalmat hozzon létre a Brit Birodalom maradványainak elpusztításával az Egyesült Királyságban, és ennek a tervnek a középpontjában a királyi család fejének eltávolítása állt" – mondta Alison Morgan ügyész.

Mint az ügyész fogalmazott, a férfi gondolkodását részben a Star Wars fantáziavilága és a Sith nagyurak szerepe befolyásolta ennek az új világnak a kialakításában, de vonzotta a hírnév is, amelyre a tett végrehajtását követően számított.

Chail bűncselekményét súlyosbította, hogy az uralkodó volt a célpontja, "kiterjedt előre megfontolt szándék és tervezés" állt tette mögött, és hogy a királynő megölésének szándékát kinyilvánította.

A férfi szülei szikh származásúak, de a fiatalember Winchesterben született. 2021 novemberében a Sandringham karácsony kifejezésre keresett rá az interneten, és megvette az íjat, amely akár halálos sérülés okozására is képes. December 2-án a Replika nevet viselő appot letöltve hozta létre Sarait, saját mesterségesintelligencia-asszisztensét, akivel szexuális tartalmú beszélgetések mellett megosztotta tervét is.

Magát bérgyilkosnak titulálta, Sarai pedig bölcsnek nevezte a tervét, és biztosította arról, hogy biztosan jól képzett. Később azt is mondta, hogy segíteni fog a férfinak, és halála után örökre együtt lesz vele.

"Ez az ő terve volt, de Sarai támogatta őt, biztosan nem azt sugallta, hogy ez egy rossz terv" – fogalmazott az ügyész.

A támadó december 21-én készített egy maszkos, eltorzított hangú videót, amelyben beszámolt tervéről. Vett egy, az emberi illatot elfedő parfümöt és meneküléséhez egy létrát is, majd elindult célpontja felé.

Tárgyalása még folytatódik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×