eur:
389.33
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az orosz hadsereg által a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, a NAÜ főigazgatójának szervezett látogatáson készített képen a zaporizzsjai atomerőmű a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai terület Oroszország által elfoglalt részén, Enerhodarban 2023. március 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Kiderült, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség talált-e robbanóanyagot a zaporizzsjai atomerőműnél

Az ukrán és az orosz fél kölcsönösen egymást vádolja azzal, hogy a másik atomkatasztrófát akar szándékosan előidézni a zaporizzsjai atomerőműben. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség eddig nem talált robbanószerkezeteket az erőműben.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői nem találtak arra utaló jeleket, hogy akna vagy bármilyen más robbanóanyag lenne a zaporizzsjai atomerőműnél, ugyanakkor nagyobb hozzáférést kértek a területhez az objektumot ellenőrzése alatt tartó orosz hadseregtől – írja a reuters.com.

Oroszország és Ukrajna már hónapok óta kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a másik fél olyan támadást tervez Európa legnagyobb atomerőműve ellen, aminek következtében rádióaktív szennyeződés kerülhet a légkörbe.

Az elmúlt napokban számos ukrán politikai vezető, köztük Volodimir Zeleszkij elnök is határozottan azzal vádolta meg Oroszországot, hogy robbanószerkezeteket helyezett el az atomerőmű komplexum épületeinek az alagsorában és a tetején is, annak érdekében, hogy lelassítsák azok felrobbantásával a kijevi katonai erők előrenyomulását.

Az orosz fél elmúlt időszakban hivatalosan megnyilatkozó vezetői szerint viszont az ukrán hadsereg tervez olyan támadást végrehajtani a zaporizzsjai erőmű ellen, ami akár radioaktív anyagoknak a kívülről, tüzérségi eszközökkel a helyszínre történő juttatásával teremtene olyan mérhető sugárzási vészhelyzetet, amire hivatkozva a NATO katonai szövetségének közvetlen beavatkozását kérhetné.

A kialakult helyzettel összefüggésben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség már többször figyelmeztetett arra, hogy az összecsapások katasztrófát okozhatnak.

A NAÜ szakértői az elmúlt napokban és hetekben a létesítmény egyes részeit, köztük a nagy hűtőmedence egyes szakaszait is ellenőrizték, és bejárták a helyszínt, de eddig nem észleltek aknákra vagy robbanóanyagokra utaló látható jeleket – olvasható a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közleményében, amelyben ugyanakkor a szervezet a jelenleginél több hozzáférést kért a reaktorblokkok területeire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×