eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
III. Károly brit király és a felesége, Kamilla királyné a londoni Buckingham-palota erkélyén az uralkodó koronázási ünnepsége után, 2023. május 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

III. Károlyt szerdán megint megkoronázzák

Skóciában külön ünnepségsorozat kapcsolódik trónra lépéséhez, ennek keretében szerdán teszik fejére a skót koronát.

A Holyrood-hét vagy Királyi hét néven is ismert rendezvénysorozat része lesz a koronázás. Ezt az ünnepet minden évben megtartják, az ország uralkodója ekkor különböző skót területeket látogatja meg, az események pedig a skót kultúrát, közösségeket és eredményeket ünneplik – írja a CNN. III. Károlyt és Kamilla királynét Vilmos herceg és Katalin hercegné is elkísérik a második koronázásra.

"Skócia júliusban egy egész sor rendezvénnyel köszönti az új királyt és királynőt a koronázás alkalmából. Felvonulásra, körmenetre, nemzeti hálaadó istentiszteletre és díszlövésekre is sor kerül Edinburgh-ban" – nyilatkozott Humza Yousaf miniszterelnök a július 5-i koronázással kapcsolatosan.

Az eseményeken a nagyközönség tagjai is részt vehetnek. A hálaadó istentiszteletre a Szent Giles-székesegyházban kerül sor – a királynő Balmoralból Londonba vezető utolsó útjának tavalyi állomásán adják át a skót koronaékszereket a királynak. Ezek közé tartozik a korona mellett egy jogar és egy kard is.

Az eseményen ott lesz a Végzet köveként is ismert szikladarab, amely Károly londoni koronázásán a trónus alá helyezték. A követ évszázadokon át használták a skót királyok koronázásakor ülőhelyként, ma is Skóciában őrzik, de Károly első nagy napjára Londonba vitték.

George Gross, a londoni King's College teológiai vendégkutatója szerint a skóciai koronázás "megrendítő pillanat" lesz Károly számára, hiszen kevesebb mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a helyszínen virrasztott édesanyja koporsója felett.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×