eur:
391.93
usd:
359.33
bux:
72253.66
2024. július 13. szombat Jenő
III. Károly brit király és a felesége, Kamilla királyné a londoni Buckingham-palota erkélyén az uralkodó koronázási ünnepsége után, 2023. május 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

III. Károlyt szerdán megint megkoronázzák

Skóciában külön ünnepségsorozat kapcsolódik trónra lépéséhez, ennek keretében szerdán teszik fejére a skót koronát.

A Holyrood-hét vagy Királyi hét néven is ismert rendezvénysorozat része lesz a koronázás. Ezt az ünnepet minden évben megtartják, az ország uralkodója ekkor különböző skót területeket látogatja meg, az események pedig a skót kultúrát, közösségeket és eredményeket ünneplik – írja a CNN. III. Károlyt és Kamilla királynét Vilmos herceg és Katalin hercegné is elkísérik a második koronázásra.

"Skócia júliusban egy egész sor rendezvénnyel köszönti az új királyt és királynőt a koronázás alkalmából. Felvonulásra, körmenetre, nemzeti hálaadó istentiszteletre és díszlövésekre is sor kerül Edinburgh-ban" – nyilatkozott Humza Yousaf miniszterelnök a július 5-i koronázással kapcsolatosan.

Az eseményeken a nagyközönség tagjai is részt vehetnek. A hálaadó istentiszteletre a Szent Giles-székesegyházban kerül sor – a királynő Balmoralból Londonba vezető utolsó útjának tavalyi állomásán adják át a skót koronaékszereket a királynak. Ezek közé tartozik a korona mellett egy jogar és egy kard is.

Az eseményen ott lesz a Végzet köveként is ismert szikladarab, amely Károly londoni koronázásán a trónus alá helyezték. A követ évszázadokon át használták a skót királyok koronázásakor ülőhelyként, ma is Skóciában őrzik, de Károly első nagy napjára Londonba vitték.

George Gross, a londoni King's College teológiai vendégkutatója szerint a skóciai koronázás "megrendítő pillanat" lesz Károly számára, hiszen kevesebb mint egy évvel ezelőtt ugyanezen a helyszínen virrasztott édesanyja koporsója felett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Jó napot zártak az amerikai tőzsdék

Tegnap az amerikai inflációs adatok közlését követően egy nagyobb profitrealizálás vette kezdetét Amerikában, az esést a Nasdaq vezette: a főként technológiai cégeket tömörítő index több mint 2 százalékot zuhant.Ezt követően Ázsiában is főként estek a tőzsdék: az esést a jappán Nikkei vezette. Ennek ellenére Európában jó hangulatban telik a kereskedés, a vezető indexek erősödnek, és a BUX is felfelé vette az irányt, délután pedig már Amerikában is emelkednek a tőzsdék a csütörtöki esést követően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×