eur:
390.65
usd:
366.11
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (b) egyik tanácsadójával beszél egy kormányülésen Jeruzsálemben 2023. július 2-án. A szíriai hadsereg közleménye szerint az izraeli hadsereg ezen a napon reggel légicsapást mért a közép-szíriai Homsz városhoz közeli területekre. Izrael az elmúlt években több száz csapást mért Szíria kormányellenőrzés alatt álló területeire az állítólagos iráni jelenlét miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Ronen Zvulun

Már nyolc halálos áldozata van az izraeli hadsereg akciójának

Az izraeli csapatok felrobbantottak egy fegyverraktárat az izraeli katonai erőkkel körülvett dzseníni menekülttáborban.

Nyolcra emelkedett a palesztin halálos áldozatok száma az izraeli hadsereg nagyszabású, a ciszjordániai Dzsenínben hétfő reggel megkezdett terrorellenes hadműveletében. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök helyzetértékelő megbeszélést tartott hétfő délelőtt a dzseníni katonai fejleményekről. A katonai vezetők tájékoztatták a hadművelet alakulásáról, a hírszerzés legfrissebb jelentéseiről és a további lehetséges lépésekről.

Joáv Galant védelmi miniszter a helyi médiát tájékoztatva a katonai rádió jelentése szerint azt mondta, hogy a tervek szerint haladnak a dzseníni katonai lépések.

Délelőtt az izraeli csapatok felrobbantottak egy fegyverraktárat az izraeli katonai erőkkel körülvett dzseníni menekülttáborban, s a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint több mint tíz légicsapást hajtottak végre palesztin fegyveresekre. A menekülttáborba több száz izraeli katona nyomult be. A dzseníni al-Anszár mecsetnél is tűzharc bontakozott ki palesztin fegyveresek és izraeli katonák között.

Az összecsapásokban egy izraeli katona is megsebesült, palesztin oldalról pedig huszonhét sebesültről számoltak be, köztük hét súlyosról. Több mint húsz palesztint letartóztattak terrorszervezetben tevékenykedés vádjával.

A Hadas-Tal nevű, főként arabok vezette és támogatta izraeli párt közleményben ítélte el a hadműveletet. Közölték, hogy szerintük a nagyobb erő alkalmazása nem fogja megoldani Izrael ciszjordániai problémáit, s sok palesztin az életével fizet ezekért az erőfeszítésekért. "Az egyetlen megoldás a palesztin nép megszállásának és ellenőrzésének megszüntetése" - hangsúlyozták.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke sürgős értekezlet összehívását szorgalmazta a palesztin vezetők számára a Wafa palesztin hírügynökség jelentése szerint. A hatóság Jordánia kormányzatával is tárgyalásokat kezdett, miután Ammán elítélte az "izraeli agressziót", és arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a hadművelet leállítására.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×