eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pexels

Radioaktív hulladék lerakásával vádolják az amerikai haditengerészetet San Franciscóban

A nagyváros egy részén veszélyesen magas a stroncium-90 koncentrációja. A vitatott területen egykor a haditengerészet titkos kutatólaboratóriuma működött, ahol más kísérletek mellett állatokba fecskendeztek sugárzó anyagot.

A vádak szerint az amerikai haditengerészet veszélyes mennyiségű radioaktív hulladékot rejteget egy 40 hektáros volt hajógyári telken - írja a The Guardian.

A területet a tervek szerint már jövőre átadják a városnak, amely lakóövezetek építésére használhatja fel azt. A haditengerészet 2021-es vizsgálataiból szerint ugyanakkor az itt vett 23 mintában magas a stroncium-90 szintje.

Ez a radioaktív izotóp a csontokból kiszorítja a kalciumot és rákot okoz.

A Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) már korábban felhívta a figyelmet erre, de a haditengerészet 2022-ben úgy fogalmazott, a tesztek pontatlanok voltak.

Ezt követően új adatokat szolgáltattak, amelyek a stroncium-90 nulla alatti szintjét mutatták, ezt viszont környezet-egészségügyi szakértők lehetetlennek minősítették.

Az EPA kezdetben úgy fogalmazott, a frissebb eredmények azt sugallhatják, hogy a haditengerészet eltitkolni szándékozik valamit, azóta azonban hallgatnak, és a haditengerészet főfelügyelői hivatala sem beszél az ügyről Jeff Ruch, a Public Employees for Environmental Responsibility (PEER) nonprofit szervezet ügyvédje szerint. Ruch felszólította a felügyeletet a vizsgálat elvégzésére.

A 866 hektáros hajógyárban egykor a haditengerészet titkos kutatólaboratóriuma működött, ahol állatokba fecskendeztek stroncium-90-et, és egyes tisztviselők azt gyanítják, hogy a a szennyvízrendszerbe is került az anyagból. Az izotópot sötétben világító festék előállítására is használták a telephelyen, és a Csendes-óceánon atombombák teszteléséhez használt hajókról is lemosódhatott.

Az amerikai kormány 1989-ben a hajógyárat a legszennyezettebb területek közé sorolta. Egy 2000-ben San Franciscóban megszavazott törvény szerint úgy meg kell tisztítani, hogy bármilyen célra felhasználhatóvá váljon.

A haditengerészet azonban már átadott egy parcellát tisztítás nélkül. A helyiek szerint a szennyezés miatt sok itt a rákos megbetegedés és egyéb egészségügyi gond.

A tisztítást nehezíti a tenger és a talajvízszint emelkedése, amely azzal fenyeget, hogy a radioaktív szennyeződést a szomszédos öbölbe húzza.

A haditengerészet és az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma jelenleg 12 pert folytat a telephellyel kapcsolatban, Ruch szerint a haditengerészetet képviselő igazságügyi minisztérium nem akarja, hogy a főfelügyelők vizsgálatokat folytassanak, mert olyan információkat tárhatnak fel, amelyek megnehezítik a kormány ügyeit.

London Breed, San Francisco polgármestere tavaly év végén dicsérte az EPA és a haditengerészet a terület megtisztításával kapcsolatosan végzett munkáját, "kiterjedtnek és alaposnak" nevezve azt a még nyitott kérdések és a tengerszint emelkedésével kapcsolatos félelmek ellenére. Ez elítélést váltott ki a közegészségügyiek és a San Franciscó-i felügyelőbizottság részéről, amely vizsgálatot indított az ügyben.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×