eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Sírrablással vádolja a nyugati „globalista elitet” az orosz kémfőnök

Megállapodtak az ukrán hatóságok az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével (UNESCO), hogy a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor keresztény értéktárgyait, köztük az ereklyéket nyugat-európai múzeumokba szállítják át, ahonnan valószínűleg nem fogják visszaszolgáltatni őket – közölte Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a testület sajtóirodája által hétfőn kiadott nyilatkozatában.

Nariskin szerint a kegytárgyak olaszországi, franciaországi, németországi és vatikáni múzeumokba történő átadásáról az „orosz rakétatámadásoktól való megmentés ürügyén” született megállapodás. Mostanra elkészült az egyházi javak leltára, pénzügyi forrásokat különítettek el Nyugat-Európába szállításukhoz, és előkészítették az ehhez szükséges járműveket is, néhányat közülük hűtőegységgel felszerelve.

Onufrij metropolitát, a Kijev által oroszpártinak bélyegzett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) vezetőjét arról tájékoztatták, hogy az ikonokat, ereklyéket és egyéb kegytárgyakat ideiglenesen szállítják el, megőrzés céljából, „amíg az ukrajnai helyzet normalizálódik”.

„Nem kétséges, hogy az ereklyék visszaszállítása nem képezi részét a Nyugat és az általa irányított kijevi junta terveinek.

Az eretnekek merénylete a kijevi Pecserszka Lavra ellen logikus folytatása annak a történetnek, hogy ősi bizánci ikonokat szállítottak el titokban Ukrajna területéről, amiket 2023. június 14-től a francia Louvre-ban állítottak ki. Ezt a különleges műveletet egy, az UNESCO-val összehangoltan működő svájci civil szervezet, a Nemzetközi Szövetség a Kulturális Örökség Védelméért a Konfliktusövezetekben (vezetője Thomas Kaplan amerikai magángyűjtő) közvetítésével szervezték meg” – közölte az orosz kémfőnök.

Az SZVR vezetőjének tájékoztatása értelmében ezeket az ikonokat Porfirij püspök, a jeruzsálemi orosz egyházi misszió vezetője a 19. század közepén kapta ajándékba a sínai Szent Katalin-kolostortól. A szovjet hatóságok 1940-ben a kijevi Nyugati és Keleti Művészeti Múzeumnak adták át, ahol a Nagy Honvédő Háború után őrizték őket.

Nariskin azzal vádolta meg a „globalista elitet”, hogy Ukrajnát a pénzügyi és anyagi erőforrásai, köztük a gabona és termőföld után most a területén lévő ortodox szentélyektől szándékozik megfosztani.

„A nyugati sírrablók elfelejtik, hogy számukra az ellopott ereklyék csak drága »műtárgyak«, míg az orosz világ számára felbecsülhetetlen értékű ereklyék, mi mindenképp vissza fogjuk téríteni őket”

– hangoztatta az orosz hírszerzés igazgatója, leszögezve, hogy Oroszország számára a kijevi barlangkolostor védelmének mély spirituális dimenziója van, ami még inkább megszilárdítja Moszkva eltökéltségét, hogy végigvigye a „különleges hadműveletet”.

„A Lavra értékei az ukrán nép és az egész világ ortodoxiájának tulajdonát képezik, az arra irányuló kísérlet pedig, hogy ezeket valahová máshová vigyék el, szörnyű tett lenne” – írta Vlagyimir Legojda, az Orosz Ortodox Egyház moszkvai patriarkátusa társadalmi és médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője szerdán a Telegram-csatornáján.

A kijevi barlangkolostor sorsa körül azután éleződött ki a feszültség, hogy az ukrán vezetés márciusban felszólította a Moszkva és követői által kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyházat (UPC), hogy szerzetesei hagyják el a keleti szláv kereszténység legfontosabb központjának tekintett épületegyüttest, vagy pártoljanak át a rivális, a kijevi vezetés támogatásával létrehozott Ukrajnai Ortodox Egyházhoz (PCU).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×