eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
mező időjárás napsütés felhő gabona
Nyitókép: Pixabay

Magyarország és még négy ország kiküzdötte magának az uniós támogatást

Az Európai Bizottság 100 millió euróval támogatja öt uniós tagország termelőit, akik egységesen kiálltak azért, hogy Európa belső piacait megvédjék az ukrán gabona által okozott negatív hatásoktól - nyilatkozta Nagy István agrárminiszter hétfőn Luxemburgban.

Az Európai Bizottság 430 millió euró uniós finanszírozás mozgósítását javasolja a kedvezőtlen éghajlati jelenségek, a magas inputköltségek és a különféle piaci és kereskedelmi problémák által sújtott európai mezőgazdasági termelők számára - jelentette be a brüsszeli testület hétfőn.

Az új támogatási csomag 100 millió eurót irányoz elő öt, Ukrajnával szomszédos tagállam számára, mivel ezen országok termelői az ukrán gabona nagymértékű importját követően logisztikai és értékesítési gondokkal néznek szembe. Az összegből az uniós tagállamok agrárminisztereinek hétfői megegyezése értelmében

  • Magyarországnak 15,93 millió,
  • Bulgáriának 9,77 millió,
  • Lengyelországnak 39,33 millió,
  • Romániának 29,73 millió euró,
  • Szlovákiának 5,24 millió euró áll majd rendelkezésre.
  • A fennmaradó 330 millió eurós összeget a többi, 22 tagállam között osztják majd el.

Mindkét támogatási csomag kifizetéseit az idei év végéig kell teljesíteni. Az érintett tagállamoknak értesíteniük kell a bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, a támogatás elosztását meghatározó feltételekről, valamint a verseny torzulásának és a túlkompenzációnak az elkerülése érdekében hozott óvintézkedésekről.

A közvetlen pénzügyi támogatás mellett a testület közös agrárpolitikai alapok nagyobb összegű előlegfizetésének engedélyezését is javasolja. A közvetlen kifizetések akár 70 százalékát, valamint az állattartáshoz kapcsolódó vidékfejlesztési kifizetések 85 százalékát már október közepétől a gazdálkodók rendelkezésére bocsáthatnák, hogy javítsák pénzforgalmi helyzetüket.

Nagy István: küzdelmes volt

Az uniós tagállamok mezőgazdaságért felelős minisztereinek tanácskozása keretében adott nyilatkozatában Nagy István elmondta: a támogatás elérése nagy küzdelem volt, hiszen nemzeti hatáskörben kellett az érintett tagállamoknak fellépniük, hogy Brüsszel érzékelje az ukrajnai gabona kockázatainak jelentőségét.

"Az öt uniós tagállam, Magyarország Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia egységesen fellépett, így meghátrálásra tudtuk késztetni a brüsszeli bürokráciát. Hajlandóak voltak foglalkozni érdemben is azzal, hogy közös európai megoldást kell keresni a gazdák védelme érdekében és a belső piacok védelme érdekében" - mondta el az agrárminiszter.

A bizottsággal folytatott tárgyalások eredményeként a magyar gazdák 15,93 millió eurót kapnak, hogy a raktározási költségeiket és az eladatlan készleteik miatt elszenvedett káraikat mérsékelni tudják.

Nagy István ugyanakkor hozzátette:

az összeg magában nem túl nagy, tulajdonképpen "szimbolikus gesztus", de "olyan eredmény, amit a jövőben is értékelni kell".

"A hétfői döntés egyértelmű visszaigazolása annak, hogy megérte az öt határ menti tagállamnak kiállnia az érdekeiért. Hiszen ha csak jelképesen is, de a bizottság elismerte, hogy a határ menti tagállamok gazdálkodóira súlyos plusz teher járul, amelyeket muszáj enyhíteni" - hangoztatta.

Kedden folytatódik a tanácsülés, ahol újra napirenden lesz az Ukrajnával folytatott mezőgazdasági kereskedelem kérdésköre. Ezért az ülés előtt személyesen is egyeztet az öt agrárminiszter, hogy továbbra is közös cselekvési tervvel tudjanak föllépni, és megvédeni országaik termelőit.

"Az öt tagország együttműködése, szilárd elhatározása egyelőre megbonthatatlan, nem tudnak éket verni közénk" - fogalmazott Nagy István. Hozzátette: minden erejükkel küzdenek, hogy jogszabályi eszközökkel olyan garanciákat kapjanak, amellyel meg tudják védeni a belső piacukat, és gyakorlatilag egész Európa hagyományos mezőgazdaságát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×