eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ukrán katonák páncélozott szállítójárművön a kelet-ukrajnai Bahmut térségében húzódó fronton, az orosz erőkkel vívott harcok helyszínén 2023. június 5-én.
Nyitókép: MTI/AP/Irina Ribakova

Resperger István: reménykedhetnek az ukránok, de nagy ára lehet

Ukrajna azt közölte, hogy hadserege három falut szabadított fel a hétvégén az ország délkeleti részén az ellentámadás első győzelmének eredményeként. Resperger István ezredes, egyetemi tanár azt mondta: a nagy harcok később várhatók, az ukránok jelenleg az oroszok fő védővonala felé tartanak.

Resperger István elmondása alapján az orosz–ukrán arcvonalon körülbelül 300-300 ezer katona állhat egymással szemben mindkét oldalon. Az elmúlt napok harcaira kitérve jelezte: az ukránok egy tienegy rohamdandárból kialakított stratégiai egységgel közelítették meg a déli, zaporozsjei területeken található orosz fővédvonalat, ahol sikerült visszafoglalniuk kisebb területeket, igaz, ennek során számos nyugati technikát vesztettek.

Nagyobb gond viszont, hogy a csapatok biztosításához nem állnak jól tüzérségből és légvédelemből – tette hozzá a a professzor, aki szerint

az ukránok most valójában két-három dandárral próbálják felmérni az oroszok kommunikációs rendszerét, az összeköttetését és a reakcióját. „Ez lehet egyfajta elterelés a zaporozsjei irányban.”

A szakértő szerint a nagyobb ukrán erőnek a bevetésére akkor kerülhet sor, amikor a harcérintkezés vonala elér az oroszok fő védővonalához, amit 10-20 kilométeres mélységben építettek ki. Összességében úgy értékelte a helyzetet, hogy az ukránok harci morálja megfelelő, a technikai eszközök adottak, így nincs más háta, mint megpróbálni betörni, majd áttörni az orosz védvonalat, harcolni a mélységben, végül elfoglalni Melitopol városát.

Ami az oroszokat illeti, Resperger István tájékoztatása szerint – a dél-ukrajnai Noha Kahovkában található gát felrobbantása után – a létszámot most próbálják a herszoni területekről átcsoportosítani, megerősítve mind a bahmuti, mind a zaporozseci irányt, hogy a későbbiekben mindenképpen ellen tudjanak állni az ukrán offenzívának. Nyilvánvalóan a néhány nyugati technikai eszköz, köztük Leopard 2A6-os és 2A4-es, illetve amerikai Bradley harcjárművek megsemmisítése jó hatással volt az orosz morálra, de

a neheze csak ezután következik

– jegyezte meg a szakértő.

Az ezredes hozzátette: amiben sokat léptek előre az oroszok, az a dróntechnológia – rengeteget gyártanak, de Irántól is szép számmal kaptak, amivel csapásokat tudnak mérni az ukrán célpontokra –, és vélhetően a védelmi kiépítettség terén is jól állnak, ami a későbbiekben mutatkozhat meg igazán. „Az biztos, hogy nagyon nehéz lesz előre haladniuk az ukránoknak, már csak az aknamezők és fel nem robban lövedék miatt a térségben” – fűzte hozzá.

Mindeközben Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója arról beszél, hogy a zsoldosai nem szerződnek az orosz védelmi tárcával, ami a jelek szerint az irányítása alá akarja vonni a csoportot. A szakértő Szergej Sojgu védelmi miniszter és a Prigozsin közötti „viszálykodást” továbbra is egy színjátéknak tekinti. Mint mondta, Bahmutnál tisztán látszott, hogy bár Prigozsin nagyon jól megfizetett (~havi 5000 dollár) zsoldosai ugyan jól harcolnak, de az orosz haderő reguláris alakulatai nélkül, harckocsi megerősítés, légvédelem és páncélbetörés, de főleg a tüzérség nélkül soha nem jutottak volna a városnak a közelébe se, ami végül csak nyolc hónap alatt sikerült nekik. Szerinte Prigozsin politikai pályára készül, ezért egész egyszerűen a katonai sikereit politikaira szeretné váltani.

Milyen esélyei vannak az ukrán ellentámadásnak?

Resperger István úgy véli, ha az ukránoknak sikerül felzárkózniuk a fő védvonalhoz, és ott helyi erőfölényt létrehozniuk – ahogy az korábban Harkivnál tették –, akkor az említett tíz-tizenegy dandárral, közel 100 kilométer szélességben, 100-120 kilométer mélységig be tudnak törni. Nyilván nagy kérdés, hogy a védelmi vonalakat, hogy sikerül leküzdeniük, hiszen rengeteg harckocsiárkot, harckocsi akasztót telepítettek az oroszok több sorban – jegyezte meg.

Tehát van esélyük jelentős területeket visszafoglalni, de várhatóan csak jelentős áldozatok árán,

miután egy sík területről van szó, ahol sokkal nehezebb dolguk van a támadóknak. 3-4-5 kilométer a látótávolság, így messziről kiszúrható, ha megindul egy támadás. Amiben az ukránok viszont előnyben vannak, és ami miatt reménykedhetnek a sikerben, az a személyi felszerelés, illetve technika – tette hozzá a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×