eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Bayraktar TB-2 Armed Unmanned Aerial Vehicle on runway
Nyitókép: guvendemir/Getty Images

Jönnének a magyar harci drónok - íme, a javaslat

Harci drónok gyártására és beszerzésére tett javaslatot Simicskó István volt honvédelmi miniszter az Országgyűlésben. A KDNP frakcióvezetője a jövő évi költségvetés parlamenti vitájában szólalt fel.

Simicskó István KDNP-s frakcióvezető szerint a Honvédelmi Minisztérium kétmilliárd forintos költségvetése kellő garanciát nyújt a magyar emberek biztonságának megőrzésére.

"Ebben benne van mintegy 162 milliárd forinttal a sport ágazat is, hiszen az is odakerült a Honvédelmi Minisztériumba, de ez a pontosan 1985,4 milliárd forintos fejezeti forrás egy jelentős növekedés, és kellő garanciát nyújt arra, hogy Magyarország biztonságban legyen és a magyar emberek, a magyar családok védelme megoldott legyen."

A volt honvédelmi miniszter rámutatott, hogy a modern hadviselésben egyre nagyobb szerephez jutnak a harci drónok. Meglátása szerint nagyon fontos lenne az orosz-ukrán háború tapasztalatait megvizsgálni és áttekinteni. Úgy tudja, hogy folyik a kormányzatban ez a munka, hiszen jól látható, hogy a harci drónok jelentősége és szerepe egyre inkább meg fogja határozni a háború kíméletét.

"Ez egy új fegyvernem, óriásit fejlődött az elmúlt néhány hónapban is ez a technika, technológia, tehát nyilván

jó lenne, ha hazai fejlesztés is rendelkezésre állna, de jó lenne, ha a beszerzésekben is gondolnia a tárca majd erre.

A honvédelmi kormányzat figyelmét ezúton is igyekszem fölhívni és bátorítani őket ezen az úton, hiszen látjuk, hogy a törökök milyen fejlesztéseket tettek, illetve a Bayraktar drónok esetében az irániak milyen eszközöket állítottak össze ugye. Az orosz hadsereg ezeket alkalmazza, de az orosz fejlesztések is elindultak, nem beszélve az amerikai fejlesztésekről. És 2017-ben volt szerencsém biztatni a honvédséget arra, hogy alakítsunk ki egy drónfejlesztési stratégiát is. Bízzunk benne, hogy ez most nagyobb lendülettel előre fog haladni."

A 2017-ben elindított Honvéd Kadét Program keretében már több mint 130 iskolával van szerződése a Magyar Honvédségnek, ami erősítheti a toborzómunkát - mondta a KDNP parlamenti frakcióvezetője.

A volt honvédelmi miniszter fontosnak nevezte, hogy 66,5 milliárd forinttal nő a katonák lelki gondozását végző tábori lelkészi szolgálat támogatása.

(A nyitókép illusztráció, egy török Bayraktar drón látható rajta.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×