eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vatikánváros, 2016. április 7.A római katolikus egyházfő testőrségét adó svájci gárda egyik tagja a Vatikánban, ahol Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadja Tihomir Oreskovic horvát kormányfőt 2016. április 7-én. (MTI/EPA pool/Alessandra Di Meo)
Nyitókép: MTI/EPA pool/Alessandra Di Meo

Fontos kérést intézett a Vatikán az internetező püspökökhöz

Még a mesterséges intelligencia, illetve annak etikus fejlesztése is szóba került.

Húszoldalas dokumentumot állítottak össze arról, hogyan viselkedjenek az egyház vezetői a közösségi médiában. Megosztottságot okoznak és vitákat szítanak egyes magas rangú egyházi személyek megnyilvánulásai a közösségi médiában, ezért kéri a Vatikán a püspököket és a hozzájuk hasonló beosztásban dolgozókat arra, hogy finomabban fogalmazzanak, amikor a közösségi médiában nyilvánulnak meg - írja az NBC News.

A minden katolikusnak címzett, az internetes jelenléttel kapcsolatos dokumentum figyelmeztet a közösségi médiában megjelenő álhírek és a visszaélések más formáinak veszélyeire is. Ezek az embereket árucikké tették, akiknek adatait gyakran a tudtuk vagy beleegyezésük nélkül adják el.

A Vatikán a dokumentumban elítélte a polarizálódást és a szélsőségességet, amelyek a közösségi médiában "digitális törzsi hovatartozáshoz" vezettek.

Az egyének gyakran a véleményükbe zárják magukat, ami akadályozza a párbeszédet, gyakran erőszakhoz, visszaélésekhez és félretájékoztatáshoz vezet.

"A keresztény stílusnak reflektívnek, nem pedig reaktívnak kell lennie a közösségi médiában. Ezért óvatosnak kell lennünk, hogy ne essünk bele azokba a digitális csapdákba, amelyek olyan tartalmakban rejlenek, amelyek szándékosan konfliktust akarnak szítani a felhasználók között, felháborodást vagy érzelmi reakciókat kiváltva" - áll a dokumentumban. Hozzáteszik, hogy a felszínes, megosztó kommunikáció akkor a legaggasztóbb, ha az vezetők részéről érkezik, legyenek azok világi vagy egyházi méltóságok.

Több katolikus püspök, főleg amerikaiak kritizálták Ferenc pápát az interneten: az ő figyelmüket is felhívja az iránymutatás arra, hogy katolikusként egy közösséghez tartozva kellene kommunikálniuk.

Az elvek szerint a következő években különösen oda kell figyelni a mesterséges intelligenciára és nem szabad engedni, hogy gépek hozzanak helyettünk döntést. A Vatikán a Microsofttal és az IBM-mel együtt dolgozik a mesterséges intelligencia etikus fejlesztésén.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×