eur:
392.9
usd:
366.73
bux:
66196.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Ferenc pápa hagyományos év végi Te Deum hálaadó istentiszteletet vezet a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2022. december 31-én. A hivatalban lévő pápa először jelent meg elődje, XVI. Benedek nyugalmazott pápa halálhírének bejelentése után. A 95 esztendős emeritus pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje, 2022. december 31-én hunyt el.
Nyitókép: Andrew Medichini

Ferenc pápa: az egyház nem parlament

Melynek tagjai jogokat és igényeket követelhetnek "a világ napirendje szerint" - fogalmazott a katolikus egyházvő a vatikáni Szent Péter-bazilikában pünkösdvasárnap.

Az ellentétek és háborúk uralta világban a Szentlélek képviselte összhangot szorgalmazta Ferenc pápa a társadalomban éppúgy, mint saját egyházában a Szent Péter-bazilikában mondott homíliájában pünkösdvasárnap.

A katolikus egyházfő kijelentette, a Szentlélek az az erő, amely a zűrzavarból a rendbe, a szétszóródásból az összetartásba, a kavarodásból a harmóniába vezet.

"A mai világban nagy a széthúzás, a megosztottság. Mindannyian össze vagyunk kötve, mégis szétszakítva találjuk magunkat, érzéstelenítve a közönytől, vagy agyonnyomva a magány terhétől" - jelentette ki Ferenc pápa.

Megjegyezte, a mai világban oly sok a háború, a konfliktus: "hihetetlen, hogy az ember mennyi rosszra képes!" - hangoztatta a pápa.

A Szentlélek kiáradását és az egyház születését ünneplő pünkösdi misén Ferenc pápa ugyanezt a harmóniát szorgalmazta egyházában is. Az egyház tagjai közötti szinodalitást, vagyis testületi működést sürgetve kifejtette, hogy az egyház ugyanakkor

nem parlament, melynek tagjai jogokat és igényeket követelhetnek a "világ diktálta napirend szerint".

Ferenc pápa délben, az apostoli palotának a Szent Péter térre néző ablakából Szűz Mária közbenjárását kérte a háborútól sújtotta népek békéje érdekében, kiemelve a pápa által mártírnak nevezett Ukrajnát.

Pénteki gyengélkedése után a katolikus egyházfő személyesen, de ülve vezette a pünkösdi misét, amelyet az oltárnál Joao Braz de Aviz bíboros mutatott be, a Megszentelt Élet Intézményeinek és az Apostoli Élet Társaságainak Kongregációjának a vezetője.

Ferenc pápa szombaton felkereste a RAI olasz közmédia vallási szerkesztőségének római stúdióit, ahol egy júniusi műsorba rögzítettek vele interjút. Ez volt az első alkalom, hogy egy pápa maga látogatott el egy tévéstúdióba, és nem a hivatalában fogadta az interjút készítő tévéseket.

Pünkösdhétfő a hetvenes évek óta nem számít pirosbetűs ünnepnek Olaszországban.

Vasárnap délben viszont visszatért a római Pantheonba a pünkösdi hagyomány, mely alapján délben az ókori műemlék mennyezeti nyílásából vörös rózsaszirmokat hullajtottak alá a tűzoltók, a Szentlélek alászállásának jelképeként.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×