eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Amerikai F-16-os vadászrepülők az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága által felügyelt légterében repülve.
Nyitókép: Twitter/U.S. Air Force

Kína szerint ilyen lenne egy háború Amerikával

Li Sangfu védelmi miniszter árulta el, mit gondol, de megnyugtató mondandója is volt.

A védelmi miniszter először beszélt nyilvánosan azóta, hogy átvette a szerepet: véleménye szerint "egyes országok" fokozzák a fegyverkezési versenyt Ázsiában - írja a BBC.

A védelmi miniszter az ázsiai és csendes-óceáni térség egyetlen éves biztonsági találkozóján beszélt Szingapúrban, ahol azt is elmondta, hogy

elviselhetetlen tragédia lenne, ha kitörne egy kínai-amerikai háború.

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy a világ szerencsére elég nagy Kínának és az USA-nak, és hogy szerinte a két országnak a közös alapok megtalálásán kell dolgoznia.

A találkozó előtt, szombaton az amerikaiak állítása szerint egy kínai romboló "nem biztonságos" manővereket hajtott végre egy kanadai hajókkal együtt a Tajvani-szoroson áthaladó amerikai hadihajó közelében. Kína mindkét országot bírálta, amiért "szándékosan provokálnak".

Az USA és Kanada állítása szerint ugyanakkor ott hajózik, ahol a nemzetközi jog megengedi.

Li tábornok, aki márciusban lett védelmi miniszter, "hidegháborús mentalitással" vádolta az USA-t, és azt mondta, hogy ez "nagy mértékben növeli a biztonsági kockázatokat", továbbá kijelentette, hogy Kína nem fogja engedni, hogy Amerika és szövetségesei számára a járőrözés ürügyet szolgáltasson a hajózási hegemónia gyakorlására. A konkrét esetet nem kommentálta a találkozón.

Peking elutasította a közvetlen katonai tárgyalásokra vonatkozó amerikai kérést, tiltakozásul az ellen, hogy az Egyesült Államok 2018-ban szankciókat vezetett be Li ellen az Oroszországtól történő fegyvervásárlások miatt. A kínai védelmi miniszter amerikai kollégájával kezet fogott a találkozón, de érdemben nem beszéltek: viselkedése azt jelzi, készek tárgyalni Amerikával, de ehhez előbb fel kell oldani a vele szemben orosz katonai eszközök vásárlása miatt még 2018-ban életbe léptett szankciókat.

Washington és Peking kapcsolata az elmúlt években több kérdés miatt is feszült volt, többek között Kína Tajvanra vonatkozó követelése és a Dél-kínai-tengeren fennálló területi viták miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

Fokozódik a feszültség a Spitzbergák körül: szinte ismeretlen térségben csaphat össze a NATO az oroszokkal

A 21. század egyik geopolitikai csatározásainak egyik legfontosabb színtere lehet az Északi-sarkvidék. Sokan úgy tekintenek a területre, mint a nagyhatalmi versengés egy újabb területe, ahol az értékes lehetőségek megszerzésére törekednek a globális szereplők. A fokozódó figyelem azt eredményezi, hogy olyan ismeretlen területek, vagy elfeledett szigetek kapnak növekvő figyelmet, mint például a Skandináv-félszigettől északra helyezkedő, Norvégia szuverén területének számító Spitzbergák szigetcsoport. A kicsivel több mint 61 000 négyzetkilométeres szigetcsoport ismert még a norvég nevén is, a helyiek Svalbard néven emlegetik. De hogy tudott ez a kétharmad magyarországnyi, kevesebb mint 3000 fős lakosságú, rendkívül hideg és elhagyatott terület a globális térkép kiemelt helyére kerülni? Ezt fogjuk most megnézni az elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×