eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő (j) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-Ukrajna bizottság ülése után Kijevben 2019. október 31-én.
Nyitókép: Sztepan Franko

Szakértő: egyelőre nem lesz NATO-tag Ukrajna

Ukrajna egyelőre nem lesz a NATO tagja, a katonai szövetség ugyanakkor továbbra is minden támogatást megad a támadás alatt álló országnak - ez derült a transzatlanti együttműködésről Budapesten rendezett nemzetközi konferencián. A tanácskozáson - amerikai és európai szakértők mellett - a NATO főtitkárának politikai tervezési igazgatója és a volt ukrán külügyminiszter is felszólalt. A részletekről Szemerkényi Rékát, a konferencia egyik szervezőjének, a Nemzetközi Republikánus Intézetnek a vezető tanácsadóját kérdeztük.

A többek között a NATO támogatásával létrejött konferencia amerikai és európai - köztük magyar - szakemberek összehívásával tanácskozást szerveztek, amelynek a célja a "poszthidegháborús" korszak lezárása utáni rendszer kérdése volt - számolt be róla Szemerkényi Réka, a Nemzetközi Republikánus Intézetnek a vezető tanácsadója.

A transzatlanti kapcsolatok az orosz-ukrán háborúval nagyon előtérbe kerültek, felértékelődött a katonai szövetségben lévő tagság, amely abból is látszik, hogy új jelentkezők is vannak. Ezzel kapcsolatban Szemerkényi Réka azt mondta, a hidegháború utáni "aranyévek" lezárását jelentette Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja.

"Az agresszió egy olyan új atlantizmust indított el a már korábbi tagállamokon belül is, amely kihatott aztán olyan, hagyományosan a semlegesség, az el nem kötelezettség talaján álló államok biztonságpolitikai gondolkodására is, amit

30-40 éve taglaltunk, de soha nem látott senki elképzelhetőnek.

Valóban egy új atlanti együttműködés megszületésének vagyunk a pillanatában, olyan erős biztonságpolitikai koncepciók kerültek előtérbe, amelyek arról szólnak, hogy az atlanti értékrendszer és együttműködés az előttünk álló évtizedek meghatározó pillére lesz" - szögezte le.

Hogy az új helyzetben újra kell-e gondolni a NATO vagy az egyes tagállamok védelmi stratégiáját is, arról azt mondta, a konferencián előadó NATO-főtitkári küldött épp erről beszélt.

"A NATO által elfogadott stratégiai koncepció jó alapokat teremt a további együttműködésre, de figyelve a nemzetközi fejleményeket az együttműködés új elemeit kell erősíteni; volt egy kényelmi időszak, amelyben lehetett hagyatkozni a már korábban kiépített katonai erőkre, főleg az Egyesült Államok részéről,

Európa azt gondolta, megengedheti magának azt a luxust, hogy ahelyett, hogy katonai kiadásokra fordítana a költségvetéséből, gazdasági, oktatási, kulturális területekre összpontosít. Ennek a korszaknak most vége.

De már az Ukrajna elleni támadás előtt is lehetett ezt érzékelni" - fejtegette.

Különösen igaz ez szerinte akkor, amikor a "szoft" eszközök is olyan drágák ebben a küzdelemben a biztonság erősítése szempontjából.

Egy másik felszólalót idézve arra mutatott rá, hogy nem csak Ukrajnára kell figyelni most, Oroszországra is.

"A kibertámadások, a dezinformáció, az egyes államok belpolitikai fejleményeibe való beavatkozási törekvés, a NATO-tagállamok kapcsolatainak gyengítésére irányuló törekvés; továbbra is nem hogy lassultak, de ugyanolyan markánsan folytatódnak az orosz stratégiai koncepció mentén" - figyelmeztetett.

Hogy Ukrajnának helye lehet-e a NATO-ban, arról a konferencia alapján úgy vélekedett, erről nem a közelgő vilniusi csúcson születik majd döntés, ugyanakkor a kapcsolatok és a további támogatások erősítése meg fog jelenni.

Kína pedig most a háttérben növekszik, illetve van jelen. Szemerkényi Réka szerint az ázsiai óriással is kell foglalkozni.

"Amerikai oldalról a szakértők kifejtették, az Egyesült Államok külpolitikai gondolkodása jelentős átalakuláson ment át az elmúlt 5-6 évben. Markánsan az együttműködést szorgalmazó fellépés kritikája jelent meg, az együttműködés stratégiája ugyanis kudarcosnak bizonyult; egy olyan befolyásolási rendszer formálódik Kína részéről, amely újabb feszültségekhez vezetett" - ecsetelte.

A kitettség növekedésének kritikája ráadásul szerinte mind republikánus, mind demokrata oldalról mára erős támogatást élvez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×