eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Unsplash.com

Félezer medvét lövethetnek ki jó pénzért

A román környezetvédelmi miniszter április elején jelentette be, hogy 426 medve kilövését készül engedélyezni megelőzési kvóta címen. Emellett további 60 egyed kilövését közvetlen veszély esetén hagyná jóvá.

A rendelet tervezetének közvitáján a vadászok képviselői – bár örültek a lehetőségnek, hogy a medvevadászat 2016-os betiltását követően ismét vadásztathatnak pénzért – kevesellték a kvótát, és ezer kilőhető példányra tettek javaslatot. A biológusok, természet- és állatvédők viszont a tervezet visszavonását kérték arra hivatkozva: a döntés nincs tudományos szempontból kellőképp megalapozva – írja a Telex.

A fentiek kapcsán a PressOne újságírói vadásztársaságokat kerestek meg, azt állítva, hogy pénzes külföldi vadászokat képviselnek, akik már nyár elején érkeznének medvevadászatra. A beszélgetések során az derült ki, a társaságok biztosra veszik, hogy a kvótáról szóló rendelet napokon belül hatályba lép. Akkor is, ha a közelgő kormányátalakítás során le is váltják a környezetvédelmi tárca fejét.

A beszámoló szerint egy Maros megyei vadásztársaság képviselője arról nyilatkozott, hogy 5 ezer eurótól indul az alkudozás a kilőhető medvékre, és a trófea pontszáma alapján határozzák meg a végső árat. Az újságírók egy Hargita megyei egyesületnél is érdeklődtek, hogy lehetne-e medvevadászatot szervezni nyár elejére, itt sem mondták, hogy nem lehet, de itt állítólag már 6 ezer euróról indult a tarifa.

A Biológiai Diverzitás Megőrzéséért Egyesület szakértője szerint a kilövések helyett inkább arra lenne szükség, hogy a potenciális veszélynek kitetteket – juhászok, erdei gyümölcsöt, gombát szedők stb. – alaposan felkészítsék, hogyan kell viselkedni, amikor medvével találkoznak. A tragédiák ugyanis elkerülhetők, ha az ember helyesen jár el. A felvilágosító, ismeretterjesztő munkát azonban nem végezték el az illetékes hatóságok – tette hozzá Mihai Pop.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×