eur:
394.55
usd:
369.9
bux:
65248.03
2024. április 19. péntek Emma
Lampedusa szigetéről átszállított illegális bevándorlók szállnak le az olasz haditengerészet Vega hajójáról a szicíliai Catania kikötőjében 2023. április 27-én. A mintegy ötszáz migránst szállító hajóról az emberek felét engedik le Cataniában, a másik felét egy közeli kikötőn kersztül a szicíliai San Giuseppe La Rena fogadóközpontjában helyezik el. Az előző napon összesen 1078 migráns érkezett a már elelve túlzsúfolt lampedusai regisztrációs központba.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Orietta Scardino

Marsai Viktor: a Wagner csoport is felsejlik az illegális migráció átalakulása mögött

A középső mediterrán útvonalon négyszer annyian érkeztek Európába, mint tavaly áprilisig, más útvonalakon viszont csökken a migránsok száma. Ennek számos oka van.

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex áprilisi statisztikáiból az látszik, hogy 2016 eleje óta nem volt ilyen magas az irreguláris határátlépések száma. Több mint 80 ezer főt regisztráltak január és április között - ez a szám több mint 30 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakában - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

Marsai Viktor hozzátette, nagy a szórás a különböző útvonalak között. A középső mediterrán útvonalon, ami Olaszország felé vezet, 2022-höz képest négyszer annyian érkeztek az idei első négy hónapban, mint tavaly áprilisig - 42 ezer emberről van szó, ami óriási szám. Közben a többi útvonalon csökkent "forgalom", amiben migrációspolitikai változások és különféle geopolitikai folyamatok is közrejátszottak.

"Tavaly a nyugat-balkáni útvonal rendkívül kihasznált volt. Ez részben azzal magyarázható, hogy Szerbia számos országgal tartott fenn vízummentességi megállapodást, aminek köszönhetően az útra kelők egy viszonylag olcsó repülőjeggyel eljuthattak Belgrádig, az EU kapujába. Onnan már "csak" a magyar vagy a horvát határon kellett átjutniuk, ami viszonylag nagy számban sikerült is, a határvédelmi intézkedések ellenére" - mondta a szakember.

Az unió és a környező országok nyomására ezt a lehetőséget Szerbiának fel kellett függesztenie, aminek következtében például a tunéziai állampolgárok mostanra nagyjából eltűntek ebből a rendszerből, és kénytelenek a középső mediterrán útvonalon megpróbálkozni az átjutással.

Az is látszik, hogy a szíriaiak és az afgánok száma bár még mindig magas az illegális határátlépők között, már messze nem akkora, mint 2022-ben.

Egyre nagyobb számban jelennek meg viszont a szubszaharai Afrika állampolgárai.

"Ez elsősorban gazdasági okokra vezethető vissza: az ottani élelmezési- és energiaválságra, valamint az ezt kísérő inflációra, ami már az ukrán-orosz konfliktust megelőzően, a koronavírus-járvány vagy az afrikai aszályok miatt is tapasztalható volt, 2022. február 24-e - az ukrajnai háború kezdete - óta azonban a helyzet még tovább romlott. Ez nagy számban késztet embereket arra, hogy más helyen keressék a boldogulást" - mondta Marsai Viktor.

A középső mediterrán útvonalon érkezők számának csökkentésére az Európai Unió és az olasz kormány is komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt hónapokban. A céljuk az, hogy az úgynevezett kapuőr államokat - Tunéziát, Líbiát - segítsék, ugyanis az Észak-Afrikát elhagyók jelentős része ebben a két országban ül csónakba az olasz partok felé.

"Ugyanakkor a Líbiából érkezők jelentős része a Halifa Haftár líbiai tábornok és a vele szövetséges Wagner csoport ellenőrzése alatt álló területekről indul el. Gyakorlatilag az történik, hogy Oroszország egyfajta hibrid háború keretében az irreguláris bevándorlást is felhasználja arra, hogy amennyire lehet, gyengítse Európát. Itt egy legalább részben szervezett migrációs útvonallal találkozunk, és ezzel szemben az EU és Olaszország is viszonylag kevés eszközzel tud fellépni, hiszen a kelet-líbiai területeken kicsi a befolyásuk" - mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

(A nyitóképen: Lampedusa szigetéről átszállított illegális bevándorlók szállnak le az olasz haditengerészet Vega hajójáról a szicíliai Catania kikötőjében 2023. április 27-én. A mintegy ötszáz migránst szállító hajóról az emberek felét engedik le Cataniában, a másik felét egy közeli kikötőn kersztül a szicíliai San Giuseppe La Rena fogadóközpontjában helyezik el. Az előző napon összesen 1078 migráns érkezett a már elelve túlzsúfolt lampedusai regisztrációs központba.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×