eur:
380.14
usd:
353.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
A device with a valve which can be turned on or off to control the flow of a liquid from a pipe. The faucet body is usually made of brass, though die-cast zinc and chrome-plated plastic are also used.
Nyitókép: WIN-Initiative/Neleman/Getty Images

Van egy főváros, ahol heteken belül elfogyhat az ivóvíz

Nem Európában van, de nem is jelentéktelen ország.

Súlyos aszály sújtja Uruguayt, amennyiben hamarosan nem esik, úgy Montevideo térségének már csak 20-30 napra elegendő ivóvize marad - közölte Carolina Cosse, a dél-amerikai ország fővárosának polgármestere.

Cosse kedden több javaslatot is előterjesztett a vízhiány elleni küzdelemben. Egyebek között csökkenteni akarják a palackozott vizek forgalmi adóját, az autómosást pedig betiltanák, illetve felgyorsítanák a vízvezetékeken keletkezett károk javítását.

"Ez a szárazság már tovább tart bármely más aszálynál országunk történetében, a klímaváltozás óriási gondokat okoz nekünk" - hangsúlyozta a montevideói polgármester. "Javasoljuk a vészhelyzet kihirdetését, hogy mindannyian megértsük a helyzet súlyosságát, és felelősségteljesen cselekedhessünk mindennapi életünkben" - tette hozzá.

Uruguay már hónapok óta küzd a szárazsággal. A 67 millió köbméter kapacitással rendelkező Paso Severino víztározóban a helyi vízművek szerint jelenleg valamivel több mint 6,5 millió köbméter víz maradt. Mivel az édesvíz egyre több tengervízzel keveredik, Montevideóban is egyre inkább érezni a csapvíz sótartalmát. Az egészségügyi minisztérium legutóbb kétszeresére, literenként 440 milligrammra emelte a csapvíz nátriumtartalmának megengedett felső határát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×