eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen 2022. augusztus 15-én. Ide fut be a cseh olajimportot biztosító másik vezeték, az IKL csővezeték is. A telep tárolókapacitása 1 675 000 köbméter.
Nyitókép: Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén 2022. augusztus 15-én. MTI/EPA/Martin Divisek

Robbantani a Barátságot? - Ungár Péter szerint nem lehet, hogy egy vezetéktől ennyire függjünk

A The Washington Post által megszerzett titkos amerikai hírszerzési jelentések alapján Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februárban azt mondta egy megbeszélésen Julia Sviridenko miniszterelnök-helyettesnek, hogy fel kellene robbantani a Barátság-kőolajvezetéket, mert azzal tönkre tudnák tenni a szerinte oroszbarát Orbán Viktor magyar miniszterelnök iparát. Az LMP társelnöke, Ungár Péter szerint ez az eset is arra figyelmeztet, hogy egy ország gazdaságát nem szabad rábízni egyetlen csővezetékre, főleg nem egy oroszra.

"Szerintem a legfontosabb, hogy el kell ítélnünk minden fenyegetőzést, ami Magyarországot érinti, ebben az esetben is így kell tennünk" - fogalmazott az InfoRádiónak Ungár Péter LMP-társelnök annak kapcsán, hogy egy amerikai kiszivárogtatás szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban felvetette, fel kellene robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy tönkretegyék "az oroszbarát Orbán Viktor" iparát. "Ugyanakkor látjuk azt, hogy ez egy februári nyilatkozat volt, amely most, májusban került nyilvánosságra egy amerikai lapban. Nem pontosan tudjuk, hogy a kiszivárogtatásnak milyen szándékai voltak, ezért óvatosan kell kezelni, de az biztos, hogy Zelenszkij elnök úr senkinek sem segít azzal, ha ilyeneket mond, az ukránok sem" - folytatta.

Szerinte teljesen értelmetlen ilyen fenyegetéseket megfogalmazni.

De hogy mégis milyen következtetéseket lehet levonni belőle, mi lehet a következménye, arról azt mondta, bízik abban, hogy a nemzetközi közösség mindent megtesz annak érdekében, hogy visszafogja a háborús eszkalációt, hisz "szörnyű lenne, ha valamilyen módon ez a NATO-t érintené".

Mint rámutatott, a fenyegető az volt Zelenszkij ukrán elnök szavaiban, hogy konkrétan a Barátság vezeték ellen akart támadást intézni Ukrajna, közben pedig

felmerült az EU részéről, hogy a vezetéket le kell állítani, ez pedig nem azt mutatja, mintha Európa olyan jó stratégiai állapotban lenne, és ebbe beletartozik Magyarország is;

"egy darab vezeték elszabotálásával egy ország gazdaságát rossz helyzetbe lehet hozni" - hozta fel példaként.

Hogy megvan-e esélye annak, hogy ha az oroszok megtámadják a Barátság vezetéket, akkor széttárt karokkal azt fogják mondani, "az ukránok voltak", erre Ungár Péter így reagált, részben mondtak is ilyet, de azért nem szabad elfelejteni, hogy az azon kijuttatott nyersanyagért az oroszok pénzt kapnak, és nem gondolja, hogy olyan anyagi helyzetben lenne Moszkva, hogy ettől a pénztől el tudna tekinteni.

"De az egész azt mutatja, hogy az az energiarendszer, amelybe egész Európa a XX. század második felében berendezkedett, egész egyszerűen fenntarthatatlan. Nem lehet, hogy egy Soviet nevű vezetéken Magyarország gazdasági teljesítőképessége ilyen mértékben függjön" - nyomatékosította.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×