eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Yulia Reznikov/Getty Images

Adatot hamisítottak a koronavírus-oltással kapcsolatban – és ezt nem az oltásszkeptikusok mondják

A Politico leplezte le Joseph Ladapót, aki azt a látszatot keltette, hogy az mRNS-oltások nagyobb veszélyt jelentenek a 18-39 éves férfiakra, mint ami a valóság.

Nem is kis változtatás volt az, amit Ladapo végrehajtott: a Politico által megszerzett dokumentumban szereplő módosítások törölték azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint a koronavírus elleni oltást követően a szívvel összefüggésbe hozható halálesetek enyhén megnövekedett kockázatával való kapcsolat "már nem jelentős" a többdózisú vakcinák esetében, és "kevés jel utal arra, hogy közvetlenül az oltást követően bármilyen hatás jelentkezne".

A dokumentumban szerepel egy hozzáadott sor, amely szerint az mRNS vakcinák a szívvel kapcsolatos halálozás megnövekedett kockázatát okozhatják a férfiaknál, különösen a 18-39 éveseknél – írja a CNN.

A 2022 októberében nyilvánosságra hozott változat szerint a koronavírus elleni vakcina "az oltást követő 28 nappal a szívvel összefüggő halálozás szerényen megnövekedett kockázatával járt együtt", és azt állítja, hogy a vakcinák okozhatják a kockázatot, különösen a fiatalabb férfiak körében.

A CNN megkérdezte Ladapót az ügyben, akinek állítása szerint az adatok felülvizsgálata megszokott, neki pedig megvan a szakképzettsége és a gyakorlata ahhoz, hogy ilyesmit megtegyen.

"Azt állítani, hogy egy bizonyos eredmény érdekében eltávolítottam az elemzés egy részét, annak a ténynek a implicit tagadása, hogy a nyilvánosságot az mRNS-oltások használatának kezdete óta elfogult adatok és értelmezések érték el. Soha nem féltem vitatkozni a kollégákkal vagy a médiával" – áll Ladapo nyilatkozatában.

Az analízis nem esett át szakértői ellenőrzésen, nyomtatott szaklapban sem jelent meg, csak online Florida állam egészségügyi hatóságának oldalán, illetve sajtóközlemény formájában is kiküldték azt. Ladapo nem ajánlotta az mRNS-oltásokat a 18-39 éves férfiaknak, azt állítva, "a szívvel kapcsolatos halálozás abnormálisan magas kockázata a férfiak körében ebben a korcsoportban" nagyobb rizikót jelent, mint amekkora előnyök a vakcinától várhatók.

Számos kutatás bizonyította, hogy szívizom- és szívburokgyulladás ritkán fordul elő mRNS-oltás felvétele után, jellemzően fiatal férfiak esetében. A koronavírus következtében kialakuló szívgyulladás kockázata jelentősen nagyobb, mint ezé a komplikációé. Florida ugyanakkor a fiatal férfiaknak és egészséges gyerekeknek ajánlott oltások terén kilóg az amerikai ajánlásokból.

Nagyszabású klinikai vizsgálatokat követően az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezte az oltást 6 hónapos és idősebb embereknél,

és a CDC továbbra is ajánlja azt. Szakértők és kormányzati szervek szerint az előnyök messze felülmúlják a kockázatokat, mivel a vakcinák drámaian csökkentik a koronavírus okozta kórházi kezelés vagy halálozás kockázatát. Ladapo ugyanakkor ismert korábbi oltásellenes nézeteiről, támogatta Ron DeSantis kormányzó azon tervét, hogy kivizsgálják "a koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatos floridai szabálytalanságokat" az oltóanyaggyártók és támogatóik részéről.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×