eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 21-én. Ezen a napon háromnapos tűzszünet lépett életbe a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között az iszlám böjti időszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. A hadsereg és a rivális félkatonai erők közötti fegyveres harcok április 15-én robbantak ki Szudánban. Az összecsapásoknak eddig több mint 350 áldozata van.
Nyitókép: MTI/AP/Maheen S

Szudán: bejelentést tett Joe Biden

Az amerikai hadsereg kimenekítette Szudánból az Egyesült Államok kartúmi nagykövetségének dolgozóit – derült ki az amerikai elnök bejelentéséből, melyben egyúttal a feszültség csökkentését sürgette a harcok sújtotta afrikai országban.

Amerikai kormányzati források szerint a mintegy 70 embert - a dolgozókat és családjaikat - légi úton menekítették ki és Etiópiába szállították.

Biden azt mondta: azon mintegy 16 ezer amerikai állampolgárról, akik kimenekítését túl veszélyesnek ítélték, folyamatos tájékoztatást kap.

Az elnök egyúttal azonnali és feltétel nélküli tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket, valamint sürgette őket, tartsák szem előtt a szudáni nép akaratát.

Washington átmenetileg felfüggeszti a kartúmi nagykövetségen folyó munkát.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményben arról tájékoztatott, hogy a harcok közepette zajló munka "elfogadhatatlan kockázatot" jelentene a dolgozók számára.

A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok szombaton több ország vezetőjével egyeztetett, akik állampolgáraik és diplomatáik biztonságos kimenekítését kérték. A hadsereggel szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia Twitteren szintén azt közölte, az evakuálás során együttműködtek az amerikai csapatokkal.

Szudánban a múlt hét végén kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és az RSF között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják a hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet.

Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozata van.

A harcok továbbra is a fővárosban, Kartúmban, illetve a nyugati régióban található Darfúrban a legintenzívebbek, a pénteki, a ramadán böjti hónapot lezáró ünnepre meghirdetett háromnapos tűzszünet pedig gyakorlatilag azonnal összeomlott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×