eur:
389.44
usd:
363.38
bux:
68076.68
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Electronic motherboard rendering
Nyitókép: Getty Images/Weiquan Lin

Lényegében leállt az internet Szudánban

Több ország megkezdte a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását.

Szinte teljesen leállt az internetszolgáltatás Szudánban a több mint egy hete tartó harcok miatt – jelentette be Twitteren a NetBlocks nevű internetfigyelő csoport.

A tájékoztatás szerint a harcok kitörése óta rendszeresek a fennakadások az internetszolgáltatásban, vasárnapra az adatforgalom két százalékra esett vissza, vélhetően az áramkimaradások miatt.

Mindeközben több ország, köztük Franciaország és Spanyolország kezdte meg a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan időre felfüggesztette.

A francia diplomaták konvoját a rivális felek szerint támadás érte, egy francia állampolgár megsebesült. A támadásért a szudáni hadsereg és a vele szemben Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai milícia egymást okolta. A hadsereg szerint a milícia lövöldözése nyomán az evakuációt leállították.

A bejelentésre Párizs egyelőre nem reagált.

A francia külügyminisztérium vasárnap reggel jelentette be, hogy kimenekíti a harcok dúlta afrikai országból kartúmi nagykövetsége dolgozóit és a francia állampolgárokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt közölte,

a harcoknak már legalább 413 halálos áldozata és több mint 3500 sebesültje van,

valamint figyelmeztetett, hogy a kórházakban elfogynak a vérkészletek és az orvosi felszerelések.

A Szudáni Orvosok Bizottságának becslései szerint Kartúmban és a szomszédos régiókban a kórházak 70 százaléka állította le a műtéteket. Több kórház épülete megrongálódott a szemben álló felek légitámadásaiban.

Az afrikai országban múlt szombaton kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia között.

A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok az al-Hadasz arab televíziós csatornával azt közölte, egyelőre senki nem tudja megmondani, "mikor és hogy ér véget ez a harc".

"Jelenleg is a parancsnokságon vagyok és csak koporsóban lehet innen elvinni" - szögezte le.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×