eur:
386.93
usd:
358.67
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Kreml/Szergej Karpuhin

Elfoglalt ukrajnai területekre látogatott Vlagyimir Putyin - videó

Ez a második ismertté vált eset, hogy Putyin a háború kitörése óta orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területen járt. Első alkalommal ezt március 19-én Mariupolban tette meg.

Látogatást tett a Dnyepr csapatcsoport főhadiszállásán, Herszon megyében Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte kedden a Kreml sajtószolgálata. A Kreml-félszigethez legközelebbi, déli ukrajnai régiót részben az oroszok tartják ellenőrzésük alatt. Putyin ellátogatott Luhanszkba is.

Az államfő meghallgatta Mihail Tyeplinszkij vezérezredes, az orosz légideszant erők parancsnoka, Oleg Makarevics vezérezredes, a Dnyepr csapatcsoport parancsnoka és más katonai vezetők jelentését. A herszoni és a zsaporizzsjai helyzetről kérdezte őket, kíváncsi volt a véleményükre - idézte a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség a Kreml közleményét, amely szerint a megbeszélés rövid, de lényegretörő volt.

Putyin külön kiemelte, hogy Tyeplinszkij a vezérkari főnök és a védelmi miniszter megbízásából huzamosabb ideje tartózkodik a fronton, és nagyon részletes jelentést készített. Ezt, mint mondta, a védelmi tárca és a vezérkar nagyra értékelte.

Putyin felköszöntötte a katonákat az ortodox húsvét alkalmából, és ajándékul adta át nekik egy ikonnak a másolatát, amely, mint mondta, "az Orosz Birodalom egyik legsikeresebb védelmi miniszteréé volt". Azt javasolta a légideszantos erők parancsnokának, hogy a kegytárgyat vigye el a csapatokhoz.

Az elnök felkereste az orosz nemzeti gárda Luhanszk megyei Vosztok törzsét is, ahol fogadta Alekszandr Lapin vezérezredes és más parancsnokok jelentését az ebben a körzetben kialakult helyzetről. Akárcsak a Dnyepr főhadiszálláson, Putyin a húsvét alkalmából itt is felköszöntötte a katonákat.

A Kreml szerint a két parancsnokságon tett szemlét nem készítették elő előzetesen. A látogatáson forgatott videófelvételek szerint az orosz államfő helikopteren érkezett a helyszínekre, és ezúttal nem maga vezetett.

Frissítés: Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságíróknak kedden elmondta, hogy Putyin hétfőn járt az elcsatolt területeken. A pontosítás igénye azzal kapcsolatban merült fel, hogy az elnök az ikont a katonáknak húsvét alkalmából ajándékozta, amely a Julián-naptár szerint hétfőre virradóra köszöntött be. Hozzátette: húsvét hete van, és a húsvéti ünnepkör egyébként is negyven napig tart Oroszországban.

Arra a kérdésre, hogy hogyan értékeli a "különleges hadművelet" állását a műveleti terület felkeresését követően az orosz elnök, azt válaszolta, hogy a legfőbb főparancsnok számára a csapatok meglátogatása rutinmunka, az értékelés pedig a védelmi tárca előjoga.

  • Ez a második ismertté vált eset, hogy Putyin a háború kitörése óta orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területen járt. Első alkalommal ezt március 19-én Mariupolban tette meg. Akkor Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes kísértében a helyreállítási munkálatokat tekintette meg.
  • Az első látogatás során Putyin a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu várost is felkereste, ahol a "különleges hadművelet" főhadiszállásán tárgyalt a parancsnokokkal.

Az ukrajnai háború tavaszi fejleményeiről itt tudhat meg többet:

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×