eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
a Male hands affected by blistering rash because of monkeypox or other viral infection on green background
Nyitókép: Halfpoint/Getty Images

Ők haltak bele az "mhimlőbe": megvan a meghökkentő amerikai elemzés

Az áldozatok közel 90 százaléka színesbőrű férfi volt, majdnem felük pedig immunhiányos állapotú volt.

Az Egyesült Államokban 30 235 embernél diagnosztizáltak mhimlőt, korábbi nevén majomhimlőt 2022 májusa és 2023 márciusa közt. Harmincnyolc haláleset kapcsolódott a betegséghez; közülük 36 férfi volt, 33 színes bőrű férfi. Az elhunytak átlagéletkora 34 év volt - írja a CNN a CDC jelentése alapján.

Az mhimlő szoros érintkezés útján terjed, bárkit megfertőzhet. A mostani járvány során a fertőzések többnyire meleg, biszexuális, férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak körében fordultak elő.

A kórházban kezelt esetek java kezeletlen HIV-fertőzéssel, immunhiányos állapotban igényelt orvosi felügyeletet. A legtöbb halálos áldozat azonnali kezelést és intenzív ellátást kapott, közel egynegyedüknél ugyanakkor a diagnózis felállítása és a kezelés között három-hét hét telt el, ketten pedig nem kaptak semmilyen kezelést mhimlőre.

"Ezek az eredmények rávilágítanak a szexuális úton terjedő fertőzések megelőzésének, vizsgálatának és kezelésének integrálásának fontosságára. A megelőzéshez, kezeléshez, valamint az mhimlő és a HIV kezelésben való részvételhez és megtartáshoz való egyenlő hozzáférést kell prioritásként kezelni, különösen a színes bőrű férfiak és más, a szexuális úton terjedő fertőzések kockázatának kitett személyek körében" - állapítja meg a jelentés.

A járvány kezdetén a színes bőrű és spanyol ajkú férfiak körében alacsonyabb volt az átoltottsági arány mhimlő ellen, mint a fehér férfiak körében, de augusztusra a színes bőrű és spanyol ajkú férfiak körében az arányok meghaladták a fehér férfiakét. A jelentés szerint azonban az oltási arányok nem álltak arányban a betegség a színes bőrű férfiak körében "megemelkedett előfordulási arányával", így az oltási igényeket nem tudták kielégíteni.

2022 májusa és decembere között az Egyesült Államokban 723 112 ember kapta meg az mhimlő elleni vakcina első két adagját,

az adagok 89,7 százalékát férfiaknak adták be.

"Az oltási arányok további növelése és az mhimlő előfordulásának csökkentése érdekében valamennyi faji és etnikai csoport körében az egyenlőségen alapuló oltási stratégiák folyamatos végrehajtására van szükség" - áll a jelentésben.

Április 12-i adatok szerint már 42 a betegség halálos áldozatainak száma Amerikában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×