eur:
394.28
usd:
371.47
bux:
66497.82
2024. április 16. kedd Csongor
A tajvani légierő Mirage 2000-es leszállásra készül a tajvani Hszincsu légi támaszpontján 2023. április 9-én. Az előző nap a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, amiért Caj Jing-ven tajvani elnök az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Peking komoly figyelmeztetésnek szánta az elmúlt napokat

Tajvan függetlenségre törekvő politikusainak és külföldi támogatóiknak kívántak üzenni.

Peking "komoly figyelmeztetésnek" szánta az elmúlt napokban megrendezett tengeri hadgyakorlatát Tajvan függetlenségre törekvő politikusainak és külföldi támogatóiknak - jelentette ki a kínai államtanács tajvani ügyekkel foglalkozó irodájának szóvivője.

Csu Feng-lian szerint a a kínai hadsereg ellenlépései a Tajvani-szorosban és a környező vizeken szükségesek voltak a nemzeti szuverenitás és a területi integritás védelme érdekében. Mint mondta, a Tajvanon kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) függetlenségre törekvő provokációi jelentik a legnagyobb veszélyt a Tajvani-szoros békéjére és stabilitására.

"A külső erők fokozzák azon törekvésüket, hogy Tajvant eszközként felhasználva feltartóztassák Kínát" - jegyzete meg Csu. Viszont hangsúlyozta, hogy semmilyen tekintetben nem volt céljuk a tajvani honfitársak megfélemlítése.

"Caj Jing-ven veszélybe sodorta Tajvant. Caj Jing-ven szinte teljesen az Egyesült Államok oldalára állt, és ezzel viharos tengerre sodorta Tajvant" - fogalmazott a szóvivő.

Az elmúlt napok kínai hadgyakorlata során több mint kétszáz repülést regisztráltak, és Kína a térségbe vezényelte a Santung repülőgép-hordozót is, amelyről - japán megfigyelők szerint - több tucat alkalommal emelkedtek fel a J-15-ös vadászgépek.

Ugyancsak szerdán a tajvani védelmi tárca közölte, hogy bár az elrettentést szolgáló hadgyakorlatnak vége, az elmúlt 24 órában 35 kínai katonai repülőgépet és 8 kínai hadihajót észleltek a környező légtérben, illetve vizeken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
24 órás megfigyelés alatt az M85-ös alagút - bemutatjuk a technológiát

24 órás megfigyelés alatt az M85-ös alagút - bemutatjuk a technológiát

Előreláthatóan év végén adják át az év egyik legizgalmasabb hazai útépítési projektjét, az M85-ös gyorsforgalmi út zárószakaszán épülő Bécsi-dombi alagutat. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában megvalósuló Fertőrákos csomópont-Sopron országhatár között elhelyezkedő 780 méter hosszú alagút építési munkálatait a szokásosnál gondosabban felügyelik. Az M6-os autópálya építése során bekövetkezett balesetek miatt a kivitelező határozott elvárása volt, hogy folyamatosan és valós időben ellenőrizhető legyen a természeti és az épített környezet állapota, elkerülhetővé téve így a szerencsétlenségeket és a baleseteket. A Portfolio Nánási Gergely üzletfejlesztési menedzsert és Buday Bence marketing tanácsadót, a monitoring rendszert fejlesztő és üzemeltető vállalkozás szakembereit kérdezte a részletekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×