eur:
380.1
usd:
353.13
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Ing-ven tajvani elnök (k) díszebéden látja vendégül Michael McCaul texasi republikánus képviselőt, az amerikai képviselőház külügyi biztottságának elnökét (b) és az általa vezetett amerikai kongresszusi küldöttséget Tajpejben 2023. április 8-án. Ezen a napon a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, amiért Caj Jing-ven az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.
Nyitókép: MTI/AP/Tajvani elnöki hivatal

Beszóltak Kínának, közben harci gépek tartanak Tajvan felé

Katonai segítségnyújtást sürgetett Tajvan számára az amerikai képviselőház Kína-ügyekkel foglalkozó különbizottságának elnöke.

Mike Gallagher republikánus képviselő arra reagált, hogy a Kínai Népköztársaság katonasága hadgyakorlatot kezdett közvetlenül az általa Kína részének tekintett Tajvan partjainál. A kínai katonai gyakorlatot azután indították, hogy szerdán az Egyesült Államokban - a kínai kormány határozott figyelmeztetése ellenére - találkozott a tajvani elnök és az amerikai Szenátus alsóházának elnöke.

Mike Gallagher az AP-nek és a Fox News-nak adott interjúban is kijelentette, hogy a Képviselőház szakbizottságának munkájában arra koncentrál, hogy erősítsék a szigetország kormányának védelmi képességét, és arra ösztönzi a Kongresszust, hogy küldjön katonai segélyt Tajvannak.

Azt is kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak gyorsan fegyverrendszereket kellene szállítania Tajvan számára önvédelmi képességének erősítésére.

Szombaton Michael McCaul, a Képviselőház külügyi bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a kínai reakciók és a hadgyakorlatok nem fogják elriasztani az Egyesült Államokat, éppen ellenkezőleg, megerősítik az elkötelezettségét Tajvan iránt, és megszilárdítják a Kínai Kommunista Párttal szembeni elszántságot.

A republikánus bizottsági elnök szombaton tért vissza Tajvanról, ahol kétpárti kongresszusi küldöttség élén háromnapos látogatást tett, amelynek során törvényhozókkal és kormánytagokkal tárgyalt, valamint fogadta őt az Egyesült Államokból visszatérő tajvani elnök is.

Michael McCaul Tajvanról nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy amennyiben Kína megtámadná a szigetet, úgy az

"asztalon van amerikai katonák küldése"

oda.

Kína a héten kezdett hadgyakorlat során a többi között precíziós csapások végrehajtását gyakorolta tajvani célpontok ellen, több tucat vadászrepülő, és hadihajó vett részt a katonai gyakorlatban.

Hszincsu, 2023. április 09.
A tajvani légierő Mirage 2000-es leszállásra készül a tajvani Hszincsu légi támaszpontján 2023. április 9-én. Az előző nap a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, amiért Caj Jing-ven tajvani elnök az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.
MTI/EPA/Ritchie B. Tongo
A tajvani légierő Mirage 2000-es leszállásra készül a tajvani Hszincsu légi támaszpontján 2023. április 9-én. Az előző nap a kínai hadsereg háromnapos hadgyakorlatot kezdett a Tajvani-szorosban, amiért Caj Jing-ven tajvani elnök az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval. MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Az Egyesült Államok "Egy Kína" politikájának jegyében hivatalosan nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, de támogatja önvédelmi erőfeszítéseit Kínával szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×