eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
QINGDAO, CHINA - AUGUST 17: Chinese guided-missile frigate Linyi of the Peoples Liberation Army Navy takes part in the Sea Cup surface ship contest of the International Army Games (IAG) 2022 on August 17, 2022 in Qingdao, Shandong Province of China. (Photo by Li Chun/China News Service via Getty Images)
Nyitókép: Li Chun/China News Service via Getty Images

Forrósodik a helyzet Tajvannál, katonai manőverbe kezdett Kína

A kínai hadsereg szombaton háromnapos hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosban, a szigetországgal fennálló feszültségek közepette, miután a tajvani elnök, Caj Jing-ven találkozott az Egyesült Államokban találkozott az amerikai képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval.

A kínai hadsereg szóvivője egy közleményben azt írta, hogy a katonai manőverek komoly figyelmeztetésként szolgálnak a szigetország függetlenségére törekvő szeparatista erőknek és a velük összejátszó külső erőknek, és provokatív tevékenységüknek.

A helyi tengerészei hatóságok bejelentették, hogy a kínai hadsereg hétfőn éleslövészetet tart a Tajvani-szorosban a keleti Fucsien tartomány partjainál.

Tajpej szerint a manőverek veszélyeztetik az ázsiai-csendes-óceáni térség stabilitását és biztonságát.

A bejelentések Caj Jing-ven elnök e heti egyesült államokbeli látogatását követik, ahol szerdán találkozott Kevin McCarthyval, a képviselőház elnökével. Peking határozott és erőteljes intézkedéseket helyezett kilátásba megtorlásként.

Kína nemtetszéssel szemléli a tajvani hatóságok és az Egyesült Államok között az utóbbi években zajló közeledést, amelynek keretében Washington a hivatalos kapcsolatok hiánya ellenére jelentős katonai támogatást nyújt a szigetnek.

Kína a 23 millió lakosú Tajvant az egyik tartományának tekinti, amelyet az 1949-es kínai polgárháború vége óta nem sikerült újraegyesíteni területének többi részével.

Az Egyesült Államok 1979-ben elismerte a Kínai Népköztársaságot, és a Peking által védett egy Kína elve értelmében elvileg nem lehet hivatalos kapcsolata a Kínai Köztársasággal (Tajvannal).

Csütörtök óta Peking fokozza a Tajvanra gyakorolt katonai nyomást azzal, hogy hadihajókat és repülőgépeket küld a szorosba.

Az új manőverek pontos helyét nem határozták meg, eltekintve a hétfői éleslövészeti gyakorlatoktól, amelyek helyszíne Kína Tajvannhoz legközelebbi pontjánál lesznek.

A kínai partok és a sziget közötti tengerszoros legszűkebb része mintegy 130 kilométeres.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×