eur:
389.69
usd:
362.1
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A cseh légierő UH-1Y Venom többfeladatú, szállító és AH-1Z Viper harci helikoptere
Nyitókép: jetfly.hu

Öntik a csehek Ukrajnába a hadianyagot

Prága folytatja a hadianyagok szállítását Ukrajnának, a cseh védelmi minisztérium bejelentette, a közeljövőben további mintegy 600-700 millió korona értékben küldenek lőszert és felszerelést a háború sújtotta országba.

Jana Černochová cseh védelmi miniszter a hadsereg vezérkari főnökével, Karel Rehkával együtt tervezte meg a közel 700 millió korona értékű hadianyagcsomagot. A tárcavezető közölte, nem pénzadományról, hanem a cseh raktárakban lévő hadianyagról van szó.

Úgy fogalmazott, olyan ún. felesleges anyagról van szó, amelyet anélkül küldhetnek Ukrajnába, hogy ezzel veszélyeztetnék Csehország védelmi képességeit. Jana Černochová hozzátette, kiemelten ügyelnek arra, hogy csak olyan lőszerek és fegyverek kerüljenek a csomagba, amelyeket a cseh hadsereg nélkülözni, ill. pótolni tud más eszközökkel.

Petr Pavel köztársasági elnök a közelmúltban a német Süddeutche Zeitungnak adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy országa a jövőben is szeretné fegyveres segítséggel támogatni az ukránokat, de fogytán vannak a készletek, és már nincs túl sok lehetőség további hadianyag és fegyverek átcsoportosításra. Petr Pavel szerint nagyobb tartalékok még a légvédelmi fegyverek, illetve a lőszerek terén vannak.

A prágai sajtóban megjelent nem hivatalos értesülések szerint Csehország eddig több mint 50 milliárd korona értékű segélyt küldött Ukrajnába, ebből

a kormányzat által küldött segély értéke mintegy 15 milliárd (240 milliárd forint) koronát tesz ki.

Ennek nagyobbik részét fegyverek és hadianyagok képezték.

A katonai segítségnyújtás mellett a humanitárius támogatásban sem maradnak el a csehek. A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint az országban jelenleg 325 742 ukrán menekült él rendkívüli tartózkodási engedéllyel, amely az egészségügyi, a szociális és az oktatásügyi rendszer igénybevételére, valamint munkavállalásra jogosít fel.

A belügyi tárca migrációs ügyekkel foglalkozó osztálya húsvét előtt ismertette a legfrissebb adatokat, melyekből kiderül, hogy a menekültek 30 százaléka gyermek. A csehországi iskolákat jelenleg több mint 70 ezer ukrán gyermek látogatja. A felnőttkorú menekültek kétharmadát a nők alkotják.

A legtöbb ukrán menekült a fővárosban, Prágában és Közép-Csehországban él. A legkevesebben, alig tízezren, a közép-morvaországi Zlíni régióban telepedtek le. Az Ukrajna elleni orosz támadás tavaly februári kezdete óta több mint félmillió ukrán állampolgár kért és kapott ideiglenes menedéket Csehországban. Mintegy kétszázezer rendkívüli engedély hatálya időközben megszűnt, mert a tavaly decemberben elrendelt megújítását az érintettek nem kérték. A minisztérium szerint valószínű, hogy ezek a személyek visszatértek Ukrajnába, vagy egy harmadik országba távoztak.

A Csehországban maradt menekültek közül viszont 150 ezren már dolgoznak, többnyire alacsony szakképzettséget igénylő munkahelyeken. A magasabb szakképzettséget megkövetelő munkahelyek betöltését általában a cseh nyelvtudás hiánya akadályozza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×