eur:
393.11
usd:
366.53
bux:
66818.43
2024. április 25. csütörtök Márk
Ukrán önjáró tüzérségi jármű tüzet nyit a donyecki régióban lévő Bahmut település közelében húzódó frontvonalon 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Orosz katonai szakértő: súlyos lesz a helyzet, ha megindulnak az ukránok

Az egyik orosz tévécsatorna műsorában sorolta fel a szakértő, mi várható az ukrán ellentámadás alkalmával.

A stúdióban lévők döbbent csendben hallgatták, ahogy Mihail Hodarenok elsorolta a várható eseményeket. Szerinte először is a nagy hatótávolságú, precíziós fegyverekkel fognak az ukránok csapásokat mérni az orosz védelem teljes mélységében.

Ehhez elsősorban az M142 HIMARS rakéta-sorozatvetőket és a repülőgépekről bevethető JDAM-ER vagyis GPS-irányítású, megnövelt hatótávolságú siklóbombákat fogják használni. Ugyancsak várható, hogy az ukrán hadsereg beveti a 150 kilométerről is pontosan célba találó GLSDB-ket, azaz a földi indítású, kis átmérőjű bombákat. Ezeket eredetileg repülőgépfedélzeti fegyvernek tervezték, de az amerikai Boeing és a svéd Saab cég közös fejlesztésében hozzáillesztették a hadrendből kivont M26 rakéták hajtóművét.

GLSDB. Fotó: SAAB
GLSDB. Fotó: SAAB

Ezzel egy egyszerű, de pontos és főleg nagy távolságú csapásmérésre alkalmas fegyver jött létre, amely száz kilométerről még egy mozgó járművet is képes eltalálni. Az ukrán hadsereg már sikerrel használta több alkalommal is mélyen a frontvonal mögött található célpontok ellen. Legutóbb valószínűleg ilyen fegyverekkel tették tönkre az Azovi-tengerhez közeli Melitopol áramellátását és leromboltak egy vasúti raktárat.

Az orosz hadsereg nyugalmazott ezredese elképzelhetőnek tartotta, hogy ezeken kívül is lehetnek még az ukránoknak olyan nyugati fegyvereik, amelyekkel nagy távolságban lévő célpontokat tudnak elpusztítani. Mint mondta: nincsenek pontos értesüléseik az ukránok arzenáljáról, de abban biztos, hogy ezekkel a precíziós csapásmérő fegyverekkel kivételesen nagy pusztításra képesek.

Mihail Hodarenok arra is kitért, hogy a nagy hatótávolságú csapásokkal egyidőben az ukrán hadsereg intenzív rádióelektronikai zavarást is alkalmazhat, amellyel teljesen tönkre teheti az orosz csapatok kommunikációját. Megszakíthatja az alakulatok és a parancsnokságok, valamint a lőszer és hadianyag ellátó központok közötti kapcsolatokat.

A nyugalmazott ezredes közölte: nem tudni, hogy az USA milyen elektronikai zavaró berendezéseket szállított, de tartani lehet attól, hogy az ukránok képesek megbénítani a teljes orosz rádióforgalmazást a csapatok minden szintjén. Majd azt mondta: lesznek meglepetések.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×