eur:
394.94
usd:
363.54
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
US pentagon building aerial view at sunset
Nyitókép: icholakov/Getty Images

Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne? Megszólalt a Pentagon

Az amerikai védelmi minisztérium szerint nincs arra utaló jel, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne. A Pentagon ezt helyi idő szerint szombaton közölte, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy Moszkva taktikai atomfegyvereket telepít Fehéroroszország területére.

"Láttuk a jelentéseket az orosz lépésről, és továbbra is nagy figyelemmel követjük az ügyet" - fogalmaztak a védelmi tárca közleményében. Hozzátették: nem indokolja semmi, hogy Washington változtasson a saját stratégiai nukleáris álláspontján. Hangsúlyozták azt is, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett a NATO által biztosított kollektív védelem mellett.

Putyin az állami televízióban azt mondta, nem sérti az atomsorompó-egyezményt, ha Oroszország taktikai atomfegyvereket állomásoztat a szomszédos ország területén. Hozzátette: az Egyesült Államok is nukleáris fegyvereket telepített európai szövetségesei területére.

Putyin szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban. Az orosz és a fehérorosz kormány egyetértett a döntésben - hangsúlyozta az orosz elnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×