eur:
368.51
usd:
344.64
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz védelmi minisztérium kibővített vezetői kollégiumának tanácskozásán a moszkvai minisztériumban 2022. december 21-én, az ukrajnai háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Fagyejcsev

Taktikai atomfegyvert telepít Fehéroroszországba Oroszország

Az orosz elnök egy tévéinterjúban jelentette be a döntést.

Moszkva és Minszk megállapodott, hogy taktikai atomfegyvert telepítenek Fehéroroszország területére - jelentette be az orosz elnök a Rosszija24 tévében.

Vlagyimir Putyin szerint ezt a fehérorosz vezetés kérte. A lépést azzal a londoni bejelentéssel indokolta, hogy Nagy-Britannia szegényített uránt tartalmazó lőszert tervez szállítani Ukrajnának.

Vlagyimir Putyin közölte, hogy április 3-én megkezdődik a személyzet kiképzése, és júliusig megépítik a fegyverek tárolására szolgáló épületeket. Az elnök azt mondta, hogy a fegyverzet átadásával nem fogja megsérteni az atomsorompó (az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló) szerződést.

Oroszország tíz taktikai atomfegyver szállítására alkalmas repülőgépet állomásoztat Fehéroroszországban - közölte az orosz elnök, és hozzátette, hogy Moszkva már számos nukleáris fegyverek indítására használható Iszkander rakétarendszert adott át Fehéroroszországnak.

Az elnök szerint a taktikai atomfegyver átadásával Oroszország most azt fogja tenni, amit az Egyesült Államok már évtizedek óta tesz.

1996 után térhetnek vissza az atomfegyverek Belaruszba

A Reuters felidézi, hogy Szovjetunió 1991-es összeomlása után a négy újonnan függetlenné vált államban, Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Kazahsztánban nukleáris fegyvereket telepítettek. Ezután azonban ez a négy állam abban állapodott meg 1992 májusában, hogy az összes nukleáris fegyvert Oroszországba telepítik, és ez 1996-ban fejeződött be.

Fehéroroszország egyébként Ukrajna mellett Lengyelországgal, Litvániával és Lettországgal is határos és a mai bejelentés részben a NATO keleti frontjának megerősítésére, illetve a svéd- és finn NATO-csatlakozásra adott (elrettentő) válasz lehet.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
Karácsony Gergely és a főváros perre megy

Karácsony Gergely és a főváros perre megy

A fővárosi önkormányzat kedden benyújtja a szolidaritási hozzájárulás rá kiszabott idei mértéke miatti keresetét a Fővárosi Törvényszékhez - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×