eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyéről, a Csomolungmáról, európai nevén Mount Everestről. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Kína és Nepál megállapodott a hegy hivatalos magasságáról, amely 8848,86 méter lett. Kína évek óta próbálta megmérni a hegycsúcsot, de az expedíciókat többször meghiúsította a rossz időjárás.
Nyitókép: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Vége a nepáli szóló hegymászásnak: ebből lett elege az országnak

A Mount Everest meghódítására már öt éve nem vállalkozhatnak az egyedül útnak induló mászók.

Nepál most kiterjesztette a tilalmat összes hegyére: az ország a világ legmagasabb csúcsai közül nyolcat is kínál a kalandra vágyóknak, számos látványos mászócélpont mellett.

Az ország turizmussal kapcsolatos bevételeiből jelentős szeletet hasít ki az idei érkező hegymászók által Nepálban hagyott pénz, ugyanakkor rengeteget kell költeni az elveszett mászók felkutatására és kimentésére is - írja a CNN.

"Ha valaki egyedül utazik, vész esetén nincs, aki segítsen rajta. Ha egyedül érkezik valaki városainkba, az rendben van, de a hegyekben nem megfelelő az infrastruktúra az effajta turizmushoz. Ha egy turista eltűnik vagy meghal, sokszor még a kormány sem talál rá, annyira kieső területekre juthat el" - fogalmazott Mani R. Lamichhane, a nepáli turisztikai hivatal vezetője.

Épp ezért mostantól csak azok indulhatnak a hegyekbe, akik helyi vezetőt fogadnak vagy csatlakoznak egy csoporthoz.

Lamichhane szerint gond van még az engedéllyel nem rendelkező hegyi vezetőkkel és ilyen papírok beszerzése nélkül indított csoportos túrákkal is. Azok a vállalkozások, amelyek a hivatalos utat megkerülve foglalkoznak turizmussal, nem adóznak, így munkahelyeket vesznek el a nepáliaktól.

"A mászószövetségek már kérték ennek a gyakorlatnak a felfüggesztését és a turisztikai szövetségek is régóta emellett foglalnak állást" - tette hozzá.

Az iparág szereplői megosztottak az új szabályozással kapcsolatosan. Ian Taylor, egy elismert nepáli idegenvezető cég szerint van ráció a döntés mögött, egyre többen próbálják ugyanis meghódítani a magukat nehezebben adó csúcsokat is.

"Az elmúlt években drasztikusan megváltoztak szokások a régióban. Korábban tapasztalt mászókkal találkoztunk, akik egyedül is teljesen önfenntartó módon tudták teljesíteni céljukat. Mostanában azonban sokkal többen érkeznek ide, nagyon sok köztük a turista, aki nem mászó, így nem is tud az itteni kihívásoknak megfelelni. Nekik szükségük van tapasztalt vezetőkre" - vélekedik Taylor.

Hozzátette, hogy a kormánynak nincs kapacitása minden egyes vízumkérőt külön ellenőrizni, ezért döntött inkább amellett, hogy egyszerűen betiltja a szóló mászást.

"A hegyeket szerető emberként rendkívül kiábrándító számomra, hogy idáig jutottunk. Nem akarnám, hogy a hegyekhez való hozzáférést korlátozzák, de a nepáli helyzet egyedi és változtatásért kiáltott" - mondtaTaylor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×