eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Ukrán katonák egy vízben álló lövészárokban gázolnak a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 5-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Stratégiai bejelentést tettek az ukránok Bahmutról, fordulatra készülnek

Egyre fontosabb, hogy az ukrán védők megtartsák Bahmut városát a donyecki régióban - jelentette ki Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

"A város védelmének minden egyes napja lehetővé teszi számunkra, hogy időt nyerjünk a tartalékosok felkészítésére, és felkészüljünk a jövőbeli támadó hadműveletekre. Ezzel egyidejűleg a csatákban az ellenség elveszíti a legfelkészültebb és leginkább harcra kész csapatainak egy részét, beleértve a Wagner zsoldoscsoport rohamosztagait" - magyarázta a parancsnok. Hangsúlyozta: "a kitartó ellenállás minden egyes napja értékes időt ad a védőknek, hogy csökkentsék az orosz megszállók támadó erejét".

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden arra figyelmeztetett, hogy Bahmut elfoglalása megnyitja az utat Oroszország előtt a donyecki régió más települései felé, ezért védik az ukrán erők továbbra is a várost. Azt azonban nem szabad megengedni, hogy az orosz csapatok bekerítsék őket.

A csütörtökre virradóan Ukrajnát ért újabb nagyszabású orosz rakéta- és dróntámadást - amelyről részletesenbeszámoltunk - Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Twitteren "szokásos orosz barbárságnak" nevezte, amelynek "nem volt katonai célja".

Kijev, 2023. március 9.
Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt metróállomáson egy Kijev elleni orosz rakétatámadás alatt 2023. március 9-én. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz haderő 81 rakétával és 8 drónnal támadta Kijevet, Odesszát és Harkivot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. Az ukránok szerint 34 más típusú rakétát, köztük négy Sáhed kamikaze drónt sikerült lelőniük.
MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Emberek egy légvédelmi óvóhelyként használt metróállomáson egy Kijev elleni orosz rakétatámadás alatt 2023. március 9-én. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint az orosz haderő 81 rakétával és 8 drónnal támadta Kijevet, Odesszát és Harkivot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani. Az ukránok szerint 34 más típusú rakétát, köztük négy Sáhed kamikaze drónt sikerült lelőniük. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

"Az éjszaka folyamán Oroszország hatalmas rakéta- és dróncsapást hajtott végre Ukrajna ellen, amely emberéleteket követelt és károkat okozott a polgári infrastruktúrában. Nem volt katonai célpontja, ez csak az oroszok barbársága volt" - fogalmazott a tárcavezető. Biztosított afelől, hogy eljön a nap, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnököt és környezetét törvényszék elé állítják.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×