eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Idős párok élő zenére táncolnak a kijevi Teatralna metróállomás aluljárójában 2023. március 5-én, az Ukrajna elleni orosz hadviselés idején. A mintegy kétórás összejövetelen több tucat nyugdíjas korú ember vett részt, akik elmondása szerint az állomáson évtizedek óta rendszeresen tartanak közös táncot, amely az orosz invázió miatt átmenetileg szünetelt.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Kijevet, Odesszát és Lvivet is bombázzák az oroszok

Rendkívüli áramszünetet vezettek be több régióban is.

Újabb orosz légicsapások érték Ukrajnát csütörtökre virradóra, robbanásokról számoltak be Kijevből, Odesszából és Harkivból, több terület áram nélkül maradt - közölték az ukrán hatóságok.

A széles körű orosz támadásban többen is megsérültek, számos régióban rendkívüli áramszüneteket vezettek be.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere közölte, hogy a főváros délnyugati részét érték a robbanások, és a mentőszolgálatok már a helyszínre tartanak. A hatóságok kikapcsolták az áramszolgáltatás nagy részét, hogy minimálisra csökkentsék a kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményekben keletkező károkat, ha találat éri őket.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint

81 rakétával és 8 drónnal érte támadás az országot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani.

34 más típusú rakétát viszont a fegyveres erők tájékoztatása szerint sikerült lelőniük. Megsemmisítettek 4 Sáhed kamikaze drónt is. A támadás miatt az ismét áram nélkül maradt az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű - közölte az Enerhoatom ukrán atomenergia-ügynökség. Az erőműnek így dízelaggregátorok termelnek áramot, amelyeknek 10 napra elég az üzemanyag.

"A terroristák ismét minden megtesznek, hogy áram nélkül maradjunk. Folytatják ártatlan emberek terrorizálását" - írta a Telegramon Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke.

A megszálló orosz hatóságok szerint "provokáció" az erőmű áramellátásának leállítása.

Az ukrán hatóságok több helyről is robbanásokat jelentettek, köztük Zsitomir, Rivne, Dnyipropetrovszk és Vinnicja régióból.

Makszim Marcsenko, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója elmondta, hogy súlyos rakétatámadás érte a a kikötőváros elektromos állomását, ami áramkimaradást okozott.

"A súlyos rakétatámadás megrongálta az áramellátó hálózatot és több lakóházat is, ezért van ahol áramszünetet rendeltünk el, de halálos áldozatok szerencsére nincsenek. Az ukrán légvédelmi egységek lelőttek néhány rakétát, de újabb támadások várhatók" - számolt be Marcsenko a Telegram közösségi oldalon.

A harkiv megyei kormányzó is azt közölte, hogy

ismét az energetikai infrastruktúrára volt a célpont.

OlehSzinyehubov arról is beszámolt, hogy a várost és környékét 15 rakétacsapás érte, a károk felmérése és az esetleges áldozatok felkutatása pedig folyamatban van. Harkiv város polgármestere arról számolt be, hogy a településen nincs se áram, se víz, se fűtés.

Az Obozrevatel ukrán hírportál értesülése szerint két ember sérült meg Harkivban, amikor a rakéták a házuk közelében csapódtak be.

Több olyan térséget is találat ért, köztük Dnyiprót és a nyugat-ukrajnai Luckot, amelyek a frontvonaltól messze találhatóak.

Öten Lvivben haltak meg,

egy ember pedig Dnyipropetrovszk megyében veszítette életét.

(Nyitóképünkön idős párok élő zenére táncolnak a kijevi Teatralna metróállomás aluljárójában 2023. március 5-én, az Ukrajna elleni orosz hadviselés idején. A mintegy kétórás összejövetelen több tucat nyugdíjas korú ember vett részt, akik elmondása szerint az állomáson évtizedek óta rendszeresen tartanak közös táncot, amely az orosz invázió miatt átmenetileg szünetelt.)

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×