eur:
390.57
usd:
368.71
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Idős párok élő zenére táncolnak a kijevi Teatralna metróállomás aluljárójában 2023. március 5-én, az Ukrajna elleni orosz hadviselés idején. A mintegy kétórás összejövetelen több tucat nyugdíjas korú ember vett részt, akik elmondása szerint az állomáson évtizedek óta rendszeresen tartanak közös táncot, amely az orosz invázió miatt átmenetileg szünetelt.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Kijevet, Odesszát és Lvivet is bombázzák az oroszok

Rendkívüli áramszünetet vezettek be több régióban is.

Újabb orosz légicsapások érték Ukrajnát csütörtökre virradóra, robbanásokról számoltak be Kijevből, Odesszából és Harkivból, több terület áram nélkül maradt - közölték az ukrán hatóságok.

A széles körű orosz támadásban többen is megsérültek, számos régióban rendkívüli áramszüneteket vezettek be.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere közölte, hogy a főváros délnyugati részét érték a robbanások, és a mentőszolgálatok már a helyszínre tartanak. A hatóságok kikapcsolták az áramszolgáltatás nagy részét, hogy minimálisra csökkentsék a kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményekben keletkező károkat, ha találat éri őket.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint

81 rakétával és 8 drónnal érte támadás az országot, köztük Kindzsal hiperszonikus rakétákkal is, melyeket az ukrán légvédelem nem tud elhárítani.

34 más típusú rakétát viszont a fegyveres erők tájékoztatása szerint sikerült lelőniük. Megsemmisítettek 4 Sáhed kamikaze drónt is. A támadás miatt az ismét áram nélkül maradt az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű - közölte az Enerhoatom ukrán atomenergia-ügynökség. Az erőműnek így dízelaggregátorok termelnek áramot, amelyeknek 10 napra elég az üzemanyag.

"A terroristák ismét minden megtesznek, hogy áram nélkül maradjunk. Folytatják ártatlan emberek terrorizálását" - írta a Telegramon Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke.

A megszálló orosz hatóságok szerint "provokáció" az erőmű áramellátásának leállítása.

Az ukrán hatóságok több helyről is robbanásokat jelentettek, köztük Zsitomir, Rivne, Dnyipropetrovszk és Vinnicja régióból.

Makszim Marcsenko, a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzója elmondta, hogy súlyos rakétatámadás érte a a kikötőváros elektromos állomását, ami áramkimaradást okozott.

"A súlyos rakétatámadás megrongálta az áramellátó hálózatot és több lakóházat is, ezért van ahol áramszünetet rendeltünk el, de halálos áldozatok szerencsére nincsenek. Az ukrán légvédelmi egységek lelőttek néhány rakétát, de újabb támadások várhatók" - számolt be Marcsenko a Telegram közösségi oldalon.

A harkiv megyei kormányzó is azt közölte, hogy

ismét az energetikai infrastruktúrára volt a célpont.

OlehSzinyehubov arról is beszámolt, hogy a várost és környékét 15 rakétacsapás érte, a károk felmérése és az esetleges áldozatok felkutatása pedig folyamatban van. Harkiv város polgármestere arról számolt be, hogy a településen nincs se áram, se víz, se fűtés.

Az Obozrevatel ukrán hírportál értesülése szerint két ember sérült meg Harkivban, amikor a rakéták a házuk közelében csapódtak be.

Több olyan térséget is találat ért, köztük Dnyiprót és a nyugat-ukrajnai Luckot, amelyek a frontvonaltól messze találhatóak.

Öten Lvivben haltak meg,

egy ember pedig Dnyipropetrovszk megyében veszítette életét.

(Nyitóképünkön idős párok élő zenére táncolnak a kijevi Teatralna metróállomás aluljárójában 2023. március 5-én, az Ukrajna elleni orosz hadviselés idején. A mintegy kétórás összejövetelen több tucat nyugdíjas korú ember vett részt, akik elmondása szerint az állomáson évtizedek óta rendszeresen tartanak közös táncot, amely az orosz invázió miatt átmenetileg szünetelt.)

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 21:40
×
×
×
×