eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Biztonsági őr vezeti el az Utolsó Nemzedék nevű környezetvédelmi csoport egyik aktivistáját (b), miután társával olajjal öntötték le Gustav Klimtnek a bécsi Leopold Múzeumban őrzött Élet és halál című festményét 2022. november 15-én. A másik aktivista a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát. A kép a védőüveg miatt sértetlen maradt. Az aktivisták akciója miatt a múzeum több termét le kellett zárni a látogatók előtt, a rendőrök a helyszínre érve felvették az elkövetők adatait.
Nyitókép: MTI/AP/Letzte Generation Österreich

Kitört a vihar Németországban: a klímavédők kicsapták a biztosítékot

Országos tiltakozó mozgalmat ígértek az idei esztendőre a német klímavédelmi aktivisták, de Hannover városában nyilatkozatuk szent most némi kompromisszumra is készek, ha a berlini parlamentben meghallgatják követeléseiket. A pártok többsége azonban erre nem hajlandó.

Az alsó-szászország tartomány fővárosában immár hetek óta az utak lezárásával tiltakozó Letzte Generation (Utolsó Nemzedék) elnevezéső csoport csoport most bejelentette, hogy felhagy a blokáddal, ha követeléseik eljutnak a Bundestagig. Hannover városának zöld párti polgármestere közvetett támogatást ígért nekik: közreműködik üzeneteik eljuttatásában a Bundestag képviselőihez.

A klímavédők fő követelése ezúttal az volt, hogy hozzanak létre egy "véletlenszerűen" kiválasztott emberekből álló, úgynevezett társadalmi tanácsot. Az elképzelés szerint ennek a testületnek az lenne a feladata, hogy olyan intézkedéseket dolgozzon ki, amelyek révén 2030-ra klímasemlegessé válna, azaz nem bocsát ki több szén-dioxidot. A tanács létrehozására irányuló indítvány nem egészen új, de első ízben fordult elő, hogy az aktivisták egy népes város legmagasabb rangú vezetőjében közvetett támogatóra találtak.

A német parlamenti pártok többségénél mindez kicsapta a biztosítékot,

és sorra tiltakoztak a klímaaktivisták és a hannoveri polgármester között létrejött alku miatt. A Zöldek Pártjának kivételével a szövetségi kormánykoalíciót alkotó szociáldemokrata SPD és a liberáis FDP egyaránt elítélte a polgármester által jóváhagyott ajánlatot, azt a zsarolás egyik formájának nevezve.

A zsarolás semmiképp nem nevezhető a jogos tiltakozás formájának – hangoztatta az FDP parlamenti frakciójának belpolitikai szóvivője. Szerinte éppen ezért naiv és veszélyes, ha egyes önkormányzatok engednek a zsarolásnak.

Az SPD frakciójának vezetője emlékeztetett arra, hogy hónapokkal ezelőtt Olaf Scholz kancellár is tárgyalt a klímavédő csoport képviselőivel.

A politikának azonban nem szabad megengednie, hogy zsarolni próbálják – hangsúlyozta a a szociáldemokrata képviselő. Mindez a követelések kiszélesedését vonhatja maga után – hangoztatta.

Az ellenzéki CDU/CSU pártszövetség nevében a kisebbik konzervatív párt, a CSU frakcióvezetője arra figyelmeztetett, hogy egy demokratikus rendszerben a politikai döntéseket nem a "tanácsok", hanem a nép választott képviselői hozzák meg. A békés tiltakozások változás elindításának fontos és törvényes eszközei – hangoztatta a képviselő, aki ugyanakkor a leghatározottabban elítélte, hogy a cél érdekében különböző bűncselekményeket kövessenek el, illetve az ultimátumok és a zsarolás eszközével éljenek.

A klímavédelmet megalakulása óta zászlajára tűző koalíciós Zöldek Pártjának képviselői ezúttal nem foglaltak állást. Korábban ugyanakkor a párt egyik vezető politikusa, Robert Habeck üdvözölte a klímavédelem melletti elkötelezettséget, ugyanakkor bírálta is az aktivisták módszereit.

Nem használ, ha az emberek életét különböző tiltakozó akciók nehezítik, illetve veszélyeztetik

– fogalmazott a zöld párti politikus.

Németországban már a múlt év végén magasra csaptak az indulatok a környezetvédelmi aktivisták tiltakozó akciói nyomán, amelyek heves bírálatokat is kiváltottak mind a politikusok, mind a lakosság részéről. Egy, a közelmúltban végzett felmérés szerint a német lakosság 85 százaléka azon a véleményen van, hogy a klímaaktivisták tiltakozó akcióinak formái ártanak a környezetvédelem ügyének.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×