eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pegasus-ügy - Éles hangú üzenetet kapott Magyarország az Európai Parlamenttől

A kémszoftverügy kapcsán egy jelentés ismét a magyar jogállamisági helyzetet kritizálja.

Minden jel arra mutat, hogy súlyosan visszaéltek a kémszoftverekkel Magyarországon - jelentette ki az Európai Parlament (EP) Pegasus kémszoftvert vizsgáló bizottsága Magyarországra küldött delegációjának vezetője a szervezet keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Jeroen Lenaers (Európai Néppárt, Hollandia) angol nyelvű beszédében azt mondta, egyáltalán nem tartja meggyőzőnek a magyar hatóságok magyarázatát.

A vizsgálóbizottság elnöke azt hangoztatta, hogy a magyarországi jogállamisági helyzet az egyik legrosszabb az Európai Unióban: az intézmények nem az állampolgárokat szolgálják, hanem a kormány politikai céljait.

A delegációvezető kiemelte: látogatásuk lehetővé tette, hogy kissé jobban megértsék a kémszoftverek használatát, a visszaélést azokkal Magyarországon.

Sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar kormány röviddel érkezésük előtt és megfelelő indoklás nélkül elutasította meghívásukat a párbeszédre.

Varga Judit igazságügyi miniszter összeesküvés-elméleteket gyártott és külföldi befolyásolást emlegetett, ami nevetséges - mondta. Hozzátette,

a magyar miniszter nem tiszteli a demokratikus eszmecserét, a párbeszéd "nem tartozik a kormány munkamódszerei közé".

A meghívásuk elutasítása sokat elmond, keserű tapasztalat a magyar politika állapotáról - fogalmazott Jeroen Lenaers. A párbeszédnek a legtermészetesebbnek kellene lennie, helyette a kormány az EP választott képviselőit támadja - hangsúlyozta. Megjegyezte, sem a magyar, sem a lengyel kormány "nem tűri az ellenőrzést".

Azt mondta, nem kaptak választ arra, miért figyeltek meg olyan sok embert a magyar hatóságok.

Valóban ilyen nagy veszélyt jelentenek újságírók, tüntetők? - tette fel a kérdést. A delegációvezető közölte: a magyar hatóságok általános okot, nemzetbiztonsági indokot hoztak fel, ez alapján "bárkit megcéloztak". Ez azonban ellenkezik az irányelvekkel, az uniós jogszabályokkal - emelte ki.

Jeroen Lenaers szerint a magyar emberek úgy érzik, hogy rendszerszerűen megsértik alapvető jogaikat.

Ellenkezik a liberális demokrácia alapelveivel, hogy

politikailag és pénzügyileg is ellenőrzik a médiapiacot és a közszférát

- jelentette ki.

Arra szólította fel a magyar kormányt: ne használja a tágan értelmezhető nemzetbiztonsági indokot a kémszoftverek használatakor.

A delegációvezető hozzátette: nem megfelelő a jogorvoslat lehetősége. Az embereket nem értesítik arról, hogy megfigyelték őket, ami ellenkezik az európai emberi jogi bíróság esetjogával - közölte Jeroen Lenaers.

Fontosnak nevezte az igazságszolgáltatás függetlenségét. A magyar állampolgárok megérdemlik, hogy elszámoltatható és átlátható intézményeik legyenek - mondta.

Várhatóan áprilisra véglegesedik a több ország vizsgálatán alapuló jelentés - közölte Jeroen Lenaers. Javaslatokat tesznek majd az európai polgárok védelme érdekében - fűzte hozzá.

Sophia in 't Veld vizsgálóbizottsági jelentéstevő (Renew, Hollandia) szintén angol nyelven hangsúlyozta, a jogállamiság egészét rombolja, ha éppen azokat célozzák meg a kémszoftverekkel, akik alapvető fontosságúak a demokráciában: újságírókat, civil szervezetek képviselőit, ellenzéki politikusokat.

Úgy fogalmazott, hogy ennek dermesztő a hatása sok emberre, akik azon gondolkodnak, vajon ők is érintettek-e.

A kémszoftverek mélyen behatolnak a magánéletbe. Nem csupán a beszélgetéseket hallgatják le, hanem a mobiltelefonok teljes tartalmát átveszik: hozzáférnek minden képhez, levélhez, az összes kommunikációs előzményhez - mutatott rá Sophia in 't Veld.

Úgy vélekedett, hogy jelenleg a demokráciára leselkedő legnagyobb veszély a visszaélés a kémprogramokkal.

A vizsgálóbizottsági jelentéstevő kiemelte: a magyar kormány úgy érvelt, hogy nem tartozik rájuk a téma. Ez azonban tévedés a politikus szerint, aki azt mondta, hogy a kémszoftverek ügye egész Európáé, minden tagállamé. Ezekkel a programokkal választásokat is befolyásolni lehet - jelentette ki.

Sophia in 't Veld arra szólította fel a magyar kormányt, hogy

gyorsan rendezze a helyzetet.

Azt mondta, mivel Magyarország az EU része, be kell tartania a közösség szabályait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×