eur:
393.55
usd:
368.33
bux:
66067.72
2024. április 24. szerda György
Katonák és Eduard Lobau fehérorosz önkéntes katona barátai kísérik koporsóját a temetésén Kijevben 2023. február 4-én. Lobau az orosz csapatok elleni harcok során esett el a kelet-ukrajnai Donyeck megyében.
Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

Csiki Varga Tamás az offenzíváról: az idővel való versenyfutásban az oroszok állnak jobban

Az orosz fél célja továbbra is a Donbasz teljes elfoglalása az ukrajnai háborúban, a műholdakon más térségekben nagy csapatösszevonásokat nem lehet látni – mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

A január 20-i, ramsteini találkozó kapcsán még a nyugati hatalmak Ukrajnának felajánlott nehézfegyverei volt a téma, most már arra fordult a narratíva, hogy az ukrán ellentámadás helyett az orosz offenzíva indul hamarabb – emlékeztetett Csiki Varga Tamás. Hozzátette, Oroszország talán jobban áll az idővel való versenyfutásban, hiszen az ukrán erősítésre még várni kell.

Elsősorban keleten, a donyecki térségben, Bahmutnál folytatódni fog a heves intenzitású harc, ez egybe vág az orosz vezetés által hangoztatott céllal, a Donbasz visszafoglalásával – fejtette ki a szakértő. Szeverodonyeck eleste óvatosságra inti a Csiki Varga Tamást, mert mint mondta, az is nagyon hosszú, két hónapos várakozás után esett csak el, ezért konkrét időt semmiképp nem mondana.

„Bahmutnál fennáll annak a lehetősége, hogy két oldalról be tudják keríteni, át tudják karolni az oroszok.

Ez a területfoglalás zajlott az elmúlt két hétben, és egy ponton logisztikai szempontból beláthatatlanná válik a város, tehát nem lenne meglepő, hogy ha az ukránok adott esetben kiürítenék.

Viszont ez nem feltétlenül jelentene olyan drámai áttörési pontot, mint amikor az ukránok törték át a frontot és foglaltak el nagyobb területeket, mert Bahmut mögött Szlovjanszk és Kramatorszk városai vannak nagyon erősen kiépített és mély, tagolt védelemmel, tehát legkésőbb ott valószínűleg az oroszokat meg lehet állítani, és ugyanolyan felőrlő, kivéreztető, hosszan húzódó harcok következhetnének, mint amit Bahmut esetében látunk hónapokon keresztül” – mondta Csiki Varga Tamás.

Hátrébb lépve kettőt, azt látjuk – folytatta –, hogy a donyecki front északi és déli szárnyán is élénkültek a harcok. Délen Zaporizzsja térségén lehet még orosz fókusz, ebben egy mélyebb átkarolás lehetősége rejlik. Északon Liman körzetére figyelhetnek, amit az ősszel foglaltak vissza az ukránok, a harapófogó északi állkapcsa volt az, annak visszaszerzése is bekerítéssel fenyegetne.

„A szakértők alapvetően arra mutatnak rá, hogy bár nagyon komoly emberállomány-erősítést kapott az orosz hadsereg, illetve veszik elő a legkülönbözőbb régi haditechnikát, alapvetően a terepviszonyok, a kiépített védelem nem teszik azt lehetővé, hogy gyors áttörő műveleteket hajtsanak végre” – szögezte le. Csiki Varga Tamás az előbbiek miatt úgy látja,

egy nagyobb terület elfoglalása sem döntené el nem hogy a háborút, de még a hadműveletet sem.

Az ősszel az ukránoknál volt a stratégiai kezdeményezés, fél év alatt az oroszok kedvezőbb helyzetbe kerültek. Az akkori területvesztés által kikényszerített részleges mozgósítás hatására most már 350-400 ezer orosz katona állomásozik ukrán területeken vagy azokhoz közel együttesen, ebből Ukrajna területén 200-250 ezren lehetnek. „Megszűnt az ukránok személyi állományában meglévő fölény, ami a tavalyi évet jellemezte” – summázott Csiki Varga Tamás.

Az ukránok várják a nyugati nehézfegyverzetet, de az valószínűleg nem a mostani védekezésben vagy az esetleges ukrán ellentámadásban jelenthet segítséget, hanem majd csak a veszteséget pótolhatják.

„Mennyiségileg az orosz fölény megmarad, a minőségi pedig változó helyi jelleggel az ukránok oldalán lehet” – mondta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Hozzátette, hogy a helyzet kiegyenlítettebb, az oroszok tüzérségi fölénye megmaradt, még akkor is, ha tüzérségi tűz intenzitása hullámzott és általában csökkenő trendet mutat.

(Nyitóképünkön katonák és Eduard Lobau fehérorosz önkéntes katona barátai kísérik koporsóját a temetésén Kijevben 2023. február 4-én. Lobau az orosz csapatok elleni harcokban esett el a kelet-ukrajnai Donyeck megyében.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 09:50
×
×
×
×