eur:
394.43
usd:
370.68
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Változtat a Google: egyértelműbb tájékoztatást ígért a felhasználóknak

Az óriáscég vállalásokat tesz azért, hogy bizonyos szolgáltatásai és kereskedelmi platformjai megfeleljenek az európai uniós jogszabályrendszernek.

Az Európai Bizottságot és a tagállami hatóságokat tömörítő Fogyasztóvédelmi Együttműködési Hálózattal folytatott párbeszéd hatására a Google vállalta: egyes platformjain a jövőben egyértelműbb tájékoztatást nyújt a felhasználóknak. A fogyasztók így teljesebb információra alapuló, tudatosabb döntéseket hozhatnak, amikor igénybe vesznek valamilyen szolgáltatást – derül ki a Gazdasági Versenyhivatal sajtóközleményéből.

A Google vállalta, hogy a megrendelések során korlátozza az árakra és az elállásra vonatkozó egyoldalú változtatási lehetőségeit, és létrehoz egy e-mail címet, amelyen a fogyasztóvédelmi hatóságok jelezhetik a jogsértő tartalmakat és kérhetik azok gyors ügyintézését.

A Google Flights és a Google Hotels felületei kapcsán is vállalt kötelezettséget:

egyértelműsítik, hogy a felhasználók kivel szerződnek, árengedmény esetén mekkora volt az eredeti ár, illetve ellenőrzöttek-e a szolgáltatásokról olvasható fogyasztói vélemények.

Emellett a Google Store és a Google Play Store a szerződéskötés előtt világos tájékoztatást ad majd a szállítási költségekről, az elállási jogról, a javítási- és cserelehetőségekről, valamint az eladóval kapcsolatos információkról és kapcsolatfelvételi lehetőségekről.

A Google Play Store feltünteti, hogy a felhasználók miként válthatnak az országonként eltérő verziók között, a cég pedig tájékoztatja a fejlesztőket az EU-szerte egységes elérhetőségének kötelezettségéről, illetve a fizetési módok megkülönböztetés-mentességéről.

Jelenleg a magyar versenyhatóság is vizsgálatot folytat annak feltárására, hogy a Google keresőjében a dalcímekre megjelenő, úgynevezett dalszövegkártya alkalmazásával a cég versenyjogot sértő módon részesíti-e előnyben saját szolgáltatását.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×