eur:
392.7
usd:
365.88
bux:
66790.65
2024. április 26. péntek Ervin
A boxing match between the European Union and Hungary
Nyitókép: Zerbor/Getty Images

Újabb ügyekben vár el lépéseket a magyar kormánytól az Európai Bizottság

Három, Magyarországot érintő kötelezettségszegési eljárásban hozott döntést Brüsszel.

Újabb ügyekben vár el lépéseket a magyar kormánytól az Európai Bizottság, miután három kötelezettségszegési eljárásban is döntést hozott – írja a Portfolio.

Egyrészről Brüsszel felszólítja Magyarországot, hogy szüntesse meg az energiatermékekre vonatkozó kiviteli korlátozásokat, továbbá elvárják, hogy tartsa be a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós szabályokat. Utóbbi ügyben egy mellékszálon a bizottság úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot az építőiparban alkalmazott exportkorlátozások miatt. A kormány tavaly döntött úgy, hogy exporttilalmat vezet be néhány stratégiailag fontos energiahordozóra és a tűzifára, ha a kiszállításra szánt mennyiség kockáztatja a hazai energiaellátás biztosítását.

Az Európai Bizottság szerint ez az intézkedés épp az unió egyik legfőbb vívmányát, az áruk szabad mozgását korlátozza. Az építőipari alapanyagok esetében Brüsszel úgy látja, hogy ugyanígy korlátozza az exporttilalom és az árrögzítés az áruk szabad mozgását, és önkényesek, nem szükségszerűen biztosítják Magyarországon az emberek biztonságát. A bizottság ezért úgy határozott, hogy az Európai Unió Bírósága elé idézi Magyarországot az építőiparban alkalmazott exportkorlátozások miatt.

Emellett egy indokolással ellátott véleményt küld a testület Magyarországnak, amelyben felszólítja a magyar hatóságokat, hogy az építőipart érintő nemzeti jogszabályokat hozzák összhangba az uniós joggal. A bizottság szerint az egyes konkrét építőipari nyersanyagok árait rögzítő magyar rendelkezések, amelyek értelmében 90 százalékos kiegészítő járadék terheli a rögzített árak és az értékesítési árak közötti különbözetet, nem felelnek meg a letelepedési szabadság elvének.

Ezenkívül az Európai Bizottság sürgeti más tagállamok mellett Magyarországot is, hogy gondoskodjon a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket bűncselekménnyé nyilvánító uniós jogszabályok helyes átültetéséről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×