eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Bernard Arnault, billionaire and chairman of LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE, at the inauguration of the Atelier Louis Vuitton Vendome in Vendome, France, on Tuesday, Feb. 22, 2022. Arnault showed up at the new Louis Vuitton workshop in rural France, that will eventually create 400 jobs, with an A-list entourage that included French Finance Minister Bruno Le Maire as well as son Frederic. Photographer: Nathan Laine/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Getty Images/ Bloomberg

Korábban nem volt erre példa: európai lett a világ leggazdagabb embere

A 73 éves Bernard Arnault köztudottan szigorú diétát tart és rendszeresen teniszezik, mindemellett műgyűjtő, és a világ egyik legnagyobb divatipari cégének rész tulajdonosa.

Miután tavaly Elon Musk vagyona tavaly jelentősen megcsappant, olyan ember került a világ leggazdagabbjait felvonultató lista élére, aki eddig sosem: a francia üzletember, Bernard Arnault, akinek jelenleg 184 milliárd dollárnyi vagyona van.

A Portfolio.hu azt írja, vagyona nagyrészt az LVMH divatipari óriáscég 48 százalékos tulajdonrészéből származik. Márkái a tehetős rétegeket szolgálják ki – a Christian Diortól és a Fenditől kezdve a Bulgari és a Tiffany & Co. ékszereeken át a Moet & Chandon pezsgőházig. Üzletei profitáltak a Covid utáni újranyitást övező megélénkült keresletből is.

A "kasmírba bújt farkas"

Bernard Arnault 1949-ben született az Észak-Franciaországban. A luxuscikkek piacára 1984-ben lépett, amikor átvette a Boussac Saint-Freres-t, a csődbe ment textilipari csoportot, amelynek volt egy nagyon értékes eleme: Christian Dior. A vállalat többi üzletágának nagy részétől megszabadult, az ebből származó bevételből többségi részesedést vásárolt az LVMH-ban, amelynek két fő vállalata, a Louis Vuitton és a Moet Hennessy 1987-ben egyesült.

A következő három évtizedben igazi luxuscikk óriássá építette fel az LVMH-t, világszerte több mint 5500 üzletben árul pezsgőt, borokat, divatárut, bőrárukat, órákat, ékszereket, szállodai piperecikkeket, parfümöket és kozmetikumokat.

Az LVMH 2021-ben felvásárolta az amerikai Tiffany & Co vállalatot 15,8 milliárd dollárért, amely vélhetően a valaha volt legnagyobb tranzakció a luxuscikkek piacán. Ezt megelőzően 2019-ben 3,2 milliárd dollárért vásárolta fel a Belmond nevű luxus vendéglátóipari csoportot, amely világszerte luxusszállodákat, vonatszolgáltatásokat és folyami hajóutakat üzemeltet.

Azért nem volt minden felvásárlási kísérlete ilyen sikeres. Francois Pinault, Franciaország egyik leggazdagabb embere például megelőzte őt a Gucci megvásárlásában, amely ma a Kering SA része. Ugyancsak kudarcot vallott az ország leggazdagabb családjának tulajdonában lévő Birkin táskákat gyártó Hermes International ellenséges felvásárlási kísérletében. A Hermes-család egyik tagja "kasmírba bújt farkasnak" nevezte őt, amiért ilyen ragadozókra jellemző módon próbálta átvenni a vállalatukat.

Bernard Arnault-nak öt gyermeke van, mindannyian az LVMH csoport kötelékében dolgoznak.

Lányát, Delphine-t nevezte ki a csoport második legnagyobb divatmárkájának, a Christian Diornak a vezérigazgatójává,

de nem ő az egyetlen a családban, aki kulcspozíciókat tölt be a vállalat márkáinál.

A Bloomberg szerint Bernard Arnault vagyonának túlnyomó többsége a Christian Diorban lévő 97,5 százalékos részesedéséből származik, amely az LVMH mintegy 41 százalékát tulajdonolja. A család további nagyjából 6 százalékos LVMH-részesedéssel rendelkezik. Bernard Arnault becslések szerint 10,3 milliárd dollárnyi készpénzzel és egyéb vagyonnal rendelkezik az elérhető információk alapján.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×